Belgija prepovedala nehumano halal in košer klanje, o omejitvah pa razmišljajo še Poljska, Nizozemska in Švica

Foto: iStock

Belgijski parlament je soglasno odločil o prepovedi halal in košer načinih obrednega klanja. Prepoved začne veljati danes v Flandriji in prvega avgusta v Valoniji.

Nova pravila, ki določajo, da morajo biti živali omamljene preden so zaklane, so določili v Valoniji maja lani, v Flandriji pa že junija 2017. To v praksi prepoveduje obredno klanje na način košer, kot ga izvajajo Judje in način halal, ki je značilen za muslimane.

Pinchas Goldscmidt iz Konference evropskih rabinov je ob prepovedi po poročanju portala Voice of Europe povedal, da je to žalosten dan za evropske Jude in žalosten dan za versko svobodo v Evropi. Način priprave košer in halal mesa je predmet zadržkov aktivistov za pravice živali, saj tako islam kot judovstvo predvidevata, da morajo biti grla živali prerezana medtem, ko so te še pri zavesti, prav tako pa morajo ob zakolu popolnoma izkrvaveti.

O omejitvah razmišljajo tudi Poljska, Nizozemska in Švica
Tudi deželna vlada v Spodnji Avstriji namerava omejiti dostop do košer in halal mesa, tako, da bi se verniki morali registrirati preden bi lahko kupili meso pridelano v skladu z verskimi običaji. Takšne metode zakola so sicer že prepovedane v Nemčiji z nekaj izjemami, v Avstriji pa je to npr. dovoljeno početi v odobrenih klavnicah in ob prisotnosti veterinarja. O takšnih omejitvah se sicer razpravlja še na Poljskem, Nizozemskem in v Švici.

Pravila za halal klanje:
1. Oseba, ki žival kolje, mora biti musliman ali “ehli kitabija” (kristjan ali žid, ki poseduje njihovo sveto knjigo). Pri tem oseba ne sme biti psihični in duševni bolnik, ne sme biti “odpadnik” (tisti, ki se odreče muslimanski veri), ne sme biti pijan in ne sme biti otrok. Pri tem je bizarno dejstvo, da za otroke smatrajo otroke, mlajše od 6 let, saj starejši “že razlikujejo stvari okoli sebe in vedo, kaj delajo”, kot pravi doktor islamskega prava Zijad Ljakić.
2. Nož za klanje živali mora biti oster in ne sme biti narejen iz zob in nohtov, ker tako uči islam.
3. Prerezati morajo požiralnik, žrelo in vratne žile.
4. In pri zakolu mora oseba zaklicati Alahovo ime (če oseba to pozabi, meso ni več halal).

J. Ž.