fbpx

Belgijci se pripravljajo na jedrski napad ISIS. Vsi Belgijci bodo prejeli anti-radiacijske tablete

Foto: EPA

Belgijska vlada namerava prebivalcem Belgije razdeliti jodove tablete zaradi strahu pred napadom Islamske države z “umazano bombo”. Gre za orožje, ki kombinira konvencionalna eksplozivna sredstva z radioaktivnim materialom, ki ga med eksplozijo običajne bombe raznese po okolici. 

“Glede na gostoto prebivalstva in jedrske grožnje je distribucija tablet absolutno potrebna. Kljub temu moramo biti previdni. Dejstvo, da bodo vsi prejeli tablete, še ne pomeni, da jedrska nevarnost ne obstaja. Katastrofalne sanitarne, okoljske in ekonomske posledice ne izginejo, ker bomo prebivalstvu razdelili tablete,” je potezo belgijske vlade komentiral belgijski premier Jean-Marc Nollet.

Odločitev je sprejela belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block potem, ko ji je tako svetoval strokovni svet. Tablete bodo prejeli vsi, ki živijo na 100- ali manjkilometrski oddaljenosti od jedrske elektrarne. Glede na število jedrskih elektrarn v Belgiji to pomeni, da bodo jodove tablete prejeli skoraj vsi, poroča Express.

Jodove tablete se razdelijo navadno takrat, kadar grozi radioaktivna nevarnost zaradi okvare jedrskih elektrarn ali bombe. Od takšnih dogodkih se v zraku pojavijo številne radioaktivne snovi, med drugim tudi radioaktivni jod, ki hudo škodi zdravju, saj se začne nabirati v ščitnici. Jodove tablete učinkujejo tako, da zasičijo ščitnico z neradioaktivnim jodom in tako preprečijo, da bi se tam nabiral radioaktiven jod. 

So teroristi že načrtovali napad?
Strahove o jedrskem napadu so vzpodbudili nedavni teroristični napadi, v katerih je umrlo preko 30 nedolžnih ljudi. Teroristi so napadli letališče in postajo podzemne železnice, načrtovali pa naj bi tudi napad na jedrsko elektrarno. V javnost so pronicali posnetki, kako so džihadisti snemali nekega visokega “jedrskega” uradnika, zaradi česar so sumili, da bi lahko bile pod udarom tudi elektrarne.