fbpx

Belgijska vlada ne more zagotoviti zaščitne opreme, temu primerna je tudi njihova “uspešnost” proti covid-19

Belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block (Foto: epa)

Potem, ko so v petek, 24. aprila 2020 v Belgiji napovedali rahljanje ukrepov, povezanih z zavrtjem širitve epidemije COVID-19, je nacionalni varnostni svet ukazal obvezno nošenje mask v šolah za vse starejše od 12 let.

Šolarji starejši od 12 let bodo morali s ponovnim začetkom šole 18. maja obvezno nositi zaščitne maske, medtem ko enak ukrep velja za vse uporabnike javnega prometa od 4. maja 2020, so sporočile belgijske oblasti.

To pa je po mnenju zveznega pravosodnega ministra Koena Geensa, ki je zadolžen za nadzor izvajanja ukrepov, neizvedljivo navkljub obljubam liberalne premierke Sophie Wilmès, da bodo vsem prebivalcem Belgije zagotovili vsaj eno zaščitno masko iz blaga za ponovno uporabo.

Ni pogojev za izdelavo mask
Geens je za pomanjkanje zmogljivosti med proizvajalci zaščitne opreme okrivil preobremenjenost, saj ti že sedaj komaj zagotovijo zaščitno opremo za zdravstveno osebje, zaposlene v nujnih storitvah in domovih za starejše.

“Če bi nam dali zeleno luč pet tednov nazaj, bi lahko zagotovili tri maske za vsakega prebivalca,” je opozoril tiskovni predstavnik izdelovalcev zaščitne opreme Jo Van Ladeghem. Namesto tega so oblasti čakale. Podjetja, ki so imela proizvodnjo v tujini so tako izvisela, saj je epidemija COVID-19 izbruhnila tudi tam.

Belgijska ministrica za zdravje in socialne zadeve Maggie De Block. (Foto: epa)

Geens je ob tem izpostavil, da se proizvajalci mask niso osredotočili na izdelavo tekstilnih mask. “Obstajajo številna podjetja, a ne v takšnih številkah,” da bi lahko zagotovili potrebno število mask v zapovedanem času. Kakor poroča Brussels Times gre za maske kakršne rabijo Azijci, ko gredo od doma s prehladom in ne želijo okužiti še drugih.

Vsega kriva ministrica za zdravje
V Belgiji je bilo po uradnih podatkih do sedaj zabeleženih 46.687 primerov COVID-19. 7.207 ljudi je zaradi wuhanskega koronavirusa umrlo, od tega več kot ena sedmina v roku zadnjih sedem dni. Krivdo za pomanjkanje zaščitne opreme v Belgiji gre v celoti pripisati belgijski zdravstveni ministrici Maggie De Block, ki je v 2019 dala uničiti šest milijonov zaščitnih mask FFFP2, ker jim je pretekel rok trajanja. Mask, ki so bile kupljene leta 2009 za boj proti prašičji gripi se De Blockovi ni zdelo smiselno nadomestiti.

Ivan Šokić