fbpx

Beli kmetje v Južni Afriki v paniki – Po javni objavi seznama kmetij, ki jih želijo razlastiti, se bojijo za svoje življenje

Foto: iStock

AfriForum, skupina za pravice manjšin v Južni Afriki, je na svoji spletni strani objavila seznam belih kmetov, katerim oblasti želijo zaseči njihovo zemljo brez nadomestila. Trdijo, da so seznam dobili preko ministrstva za razvoj podeželja, a oblasti to zanikajo.

Dejali so še, da seznam zemljišč za razlastitev vključuje 195 kmetij in se ponudili, da s temi kmeti stopijo v kontakt, da pripravijo skupno pravno strategijo. Izvršni direktor skupine je prepričan, da je seznam resničen, čeprav oblasti to vztrajno zanikajo.

Južnoafriško kmetijsko združenje AgriSA pa je dejalo, da sta dva kmeta po objavi seznama zaprostila za zaščito. “Nekateri od teh kmetov so bili zelo vznemirjeni in razburjeni, ker so bili izpostavljeni,” je povedal predsednik združenja Dan Kriek. “Zelo so zaskrbljeni, ker so bila objavljena imena njihovih kmetij, in se bojijo za svojo varnost,” je dodal, poroča RT.  Nekateri so skeptični glede seznama, saj naj bi vseboval tudi zemljišča črnih kmetov, a kljub temu vprašanje lastništva zemljišč v Južni Afriki ostaja občutljiva tema, saj imajo okoli 72 odstotkov zasebnih zemljišč v lasti beli ljudje, čeprav so belci v Afriki manjšina.

A. G.