fbpx

Belorusiki diktator Lukašenko odgovarja protestnikom: “Nove volitve šele ko me ubijete!”

Protesti v Belorusiji (Foto: epa)

Nemški finančni minister Olaf Scholz je opisal predsednika Aleksandra Lukašenka kot diktatorja, ki je izgubil podporo pri ljudeh in opozoril Moskvo, da ne sme izvajati intervencij, ki bi pomagale Lukashenku obdržati oblast. Protesti v Minsku so čedalje bolj številčni. Po navedbah medijev se je v nedeljo na ulicah zbralo več deset tisoč ljudi, po drugih navedba pa celo preko sto tisoč. Lukašenko sporoča vsem, da bodo novo volitve le, če ga bodo ubili je povedal pred skupino delavcem v eni izmed tovarn v Minsku.

Belorusi vzklikajo “Odstopi,” medtem ko popolnoma okupirajo glavno mesto Minsk na največjem protestu do sedaj. Udeležencem protestov je dovolj in ne priznavajo zadnjih volitev, ki so bile, tudi po številu protestnikov sodeč, več kot očitno prirejene. Lukašenko je slab diktator, ki potrebuje jasne zahteve in jasno komunikacijo,” je za Bild v intervjuju dejal Olaf Scholz, ki poleg nalog ministra za finance opravlja tudi naloge višjega svetovalca, poroča Reuters.

Nasprotniki Lukašenka, ki je bil na oblasti 26 let, pravijo, da je bilo glasovanje prirejeno. Vsaj dva protestnika sta umrla, na tisoče pa jih je bilo po volitvah zaprtih. Na Facebooku udeleženci protestov prikazujejo dejansko stanje v Belorusiji, med drugim je protestnica nosila plakat, ki pravi: “Našli smo mojo prijateljico. Bila je izpuščena iz zapora Okrestina. Moja prijateljica se je vrnila z raztrganim materničnim vratom in zlomljeno ključnico ter zlomom na hrbtenici. Ima nekaj modric, dvakrat pa je bila posiljena s pendrekom.”

“Trdno sem prepričan, da ta predsednik nima več nobene legitimnosti, sicer ne bi vladal s tako neverjetno in brutalno silo,” je dejal Scholz, ki je kandidiral za socialdemokrate, in ki naj bi bil celo naslednik kanclerke Angele Merkel. O tem, kaj bi lahko storila Nemčija ali EU ob vmešavanju Rusije, pa je Scholz povedal: “Vojaški poseg v druge države sploh ni sprejemljiv in krši vsa pravila, ki smo si jih postavili v skladu z mednarodnim pravom.” Rusija je Lukašenku namreč dejansko ponudila vojaško pomoč, kar nikakor ne pride v poštev v razvitem svetu.

Foto: epa

Lukašenkova tekmica iz opozicije Sviatlana Tsikhanouskaya je v ponedeljek dejala, da je pripravljena voditi Belorusijo, in pozvala k oblikovanju pravnega mehanizma, ki bi zagotovil nove poštene predsedniške volitve. “Pripravljena sem prevzeti odgovornost in delovati kot nacionalni vodja v tem obdobju,” je dejala Tsikhanouskaya in dodala, da je nujno s protesti izpogajati nove volitve.  Po izidu volitev in trditvi, da so bili rezultati prirejeni, je prejšnji teden pobegnila v tujino, zaradi varnosti svojih otrok. V vmesnem času pa preko objavljenih videov poziva prebivalce k protivladnim protestom.

Lukašenko se nahaja v eni izmed najtežjih političnih situacij v svoji dolgoletni diktaturski vladavini

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko vlada v Belorusiji že 26 let. Tokrat je slavil z osemdeset odstotki podpore. A kot smo lahko videli na posnetkih po socialnih omrežjih je bilo veliko volilnih glasov namenjenih opozicijski voditeljici Svetlani Tsikhanouskayi.

Lukašenko se, kljub mednarodnim pritiskom, ne bo pustil tako hitro spodnesti iz svojega prestola. Na enem od zborovanj je jasno povedal, da bodo volitve, le v primeru, da ga ubijejo. Njegov največji adut je ruski predsednik Vladimir Putin, ki mu že vrsto let ponuja gospodarsko, finančno in vojaško zaščito. Beloruski diktator se je požvižgal na vsa opozorila glede covid-19, saj je dopustil, da je življenje kljub okužbam teklo normalno naprej.

Neprijetno dobrodošlico je doživel pred tovarno MZKT v Minsku. Ko se je pripravljal h govoru, so mu delavci glasno vzklikali Pojdi! Lukašenko je poskusil, a je bil glas razočaranih delavcev nad dolgoletnim vodenjem Belorusije pod vodstvom diktatorja, jasen in se je moral  osramočen in jezen umakniti iz govorniškega odra.

Oglasil se je Lukašenkov predhodnik Stanislav Shuskevich z besedami, da je beloruski vožd pred najtežjim obdobjem svoje vladavine
Po poročanju Daily Mail se je oglasil nekdanji beloruski predsednik, danes 85-letni Stanislav Shushkevich. Le ta je za medije zatrdil, da se Lukašenko nahaja v najbolj burnih časih svoje šestindvajsetletne vladavine. Tudi sam zatrjuje, da bo Lukašenko preživel jezo in proteste nezadovoljnih in jeznih svojih državljanov, le s pomočjo Rusije.

“Ne morem zatrditi, da se je era Lukašenka končala. Za to imam le en preprosti razlog. Dokler bo Lukašenko servilen do Kremlja, tako dolgo bo ostal. Vojska sploh ni potrebna, saj mu lahko Kremelj pomaga s finančno pomočjo. V takih pogojih, ne glede na podporo ljudstva, bo beloruska opozicija s težavo tekmovala proti Kremlju,” je še povedal bivši voditelj Belorusije Stanislav Shushkevich.

Sara Kovač, Luka Perš