fbpx

Beloruska opozicijska aktivistka Kalesnikava obsojena na 11 let odvzema prostosti: Raje je raztrgala potni list in namesto izgona izbrala zapor!

Beloruska opozicijska voditeljica Maria Kalesnikava. (Foto: epa)

Znano opozicijsko aktivistko Mario Kalesnikavo je avtoritarni režim Aleksandra Lukašenka obsodil na 11 let zaporne kazni. S tem je bila kaznovana ena izmed najuglednejših nasprotnic avtoritarnega voditelja Aleksandra Lukašenka. Političarka je sicer vodja opozicijskega koordinacijskega sveta. 

Opozicijska političarka Maria Kalesnikava je bila ena izmed treh žensk, ki so lani vodile upor, v okviru katerega se je na ulice podalo na desettisoče Belorusov v najobsežnejših protestih v sodobni zgodovini države. Kalesnikava pa je bila aretirana septembra leta 2020. Oblasti so jo odvedle do državne meje in ji naročile, da mora zapustiti državo, poroča Guardian.

Namesto tega naj bi raztrgala svoj potni list, ob tem pa rajši tvegala zapor, kot da bi odšla v izgnanstvo. Bila je obtožena zarote, da skuša prevzeti oblast, pozivanja k delovanju v škodo državne varnosti ter pozivanja k ukrepom, ki škodijo nacionalni varnosti, in sicer prek uporabe javnih občil in spleta. Na isti sodni obravnavi je bil odvetnik Maksim Znak, še en član vodstva opozicijskega sveta.

Obsojen je bil na deset let zaporne kazni na podlagi podobnih obtožb. Med čakanjem na sojenje se je lotil gladovne stavke, s tem pa protestiral proti obtožbam proti njemu. Protikandidatka Lukašenke na preteklih predsedniških volitvah leta 2020 in simbol upora beloruskega ljudstva – opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki je nastanjena v Litvi, je ob tem sporočila, “da zahtevajo takojšnjo izpustitev Marie in Maksima, ki nista ničesar kriva”.

Domen Mezeg