Beloruske oblasti še naprej zapirajo kritične novinarje

Datum:

Beloruska policija je osvobodila glavnega urednika novičarskega portala Hrodna.life Alekseja Šoto, ki je bil v nedeljo, 30. maja 2021, pridržan v mestu Grodno, na zahodu Belorusije. “32-letnik  je bil izpuščen, z njim pa so ravnali  dobro in s spoštovanjem. Kljub temu je moral, preden so zbrali njegova pojasnila, pol ure preživeti v celici z moškim, ki je klatež,” je mogoče prebrati. 

Ob aretaciji glavnega urednika Alekseja Šote so beloruske oblasti v obrazložitvi navedle, da je do aretacije prišlo, ker naj bi spletna stran objavila vsebino, ki se jo označuje kor “ekstremistično”. Omenjeno pridržanje se je zgodilo po tem, ko je beloruski diktator Aleksander Lukašenko poskrbel za prizemljitev letala, ki je bilo namenjeno v Litvo. Letalo so prestregli z izgovorom, da je bila podtaknjena bomba, a se je kasneje izkazalo, da so navodila o prizemljitvi bila poslana, še preden so bili “obveščeni” o bombi. Lukašenkova oblast je letalo zaustavila samo zato, da je aretirala beloruskega opozicijskega aktivista Romana Protaševiča in njegovo prijateljico.

Zasegli so mu telefon, prenosnik, trde diske
Med hišno preiskavo so Šoti zasegli prenosnik, telefon, tri stare trde diske in rdeče-bel dežnik. Omenjeni bo moral plačati globo v skladu z beloruskim kazenskim zakonikom. Pol ure po izpustu Šote so organi pregona že našli novo žrtev. Vdrli so namreč v stanovanje novinarke Irine Novik, ki je ravno tako vpletena v primer, kjer se očita delo z “ekstremističnim materialom”.

Kmalu po aretaciji 26-letnega aktivista in novinarja Protaševiča je beloruski KGB delil posnetek, ki prikazuje zaslišanje novinarja. Na čelu zaslišanega je bilo mogoče videti majhno črno piko, ki nakazuje, da je bil očitno deležen fizičnega nasilja Soustanovitelj in nekdanji urednik kanala NEXTA v aplikaciji za pošiljanje sporočil Telegram gre oblasti v nos, ker se je v okviru omenjenega kanala poročalo glede političnega dogajanja v Belorusiji. Ta dejavnost je pripomogla k mobilizaciji protestov proti Lukašenku.

Foto: epa

Novembra lani se je Protaševič znašel na seznamu iskanih, pred tem pa je bil proti njemu sprožen postopek zaradi organiziranja množičnih nemirov v Belorusiji. Protaseviča naj bi po poročanju Unian Info čakala smrtna kazen.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...