fbpx

Ben Carson: ”Splav je kot suženjstvo”

Foto: Facebook

Republikanski kandidat za predsednika ZDA Ben Carson, nekdanji nevrokirurg, se zavzema za prepoved splava v vseh primerih. Znan je po svojih trdnih prepričanjih in direktni retoriki. Javnomnenjska podpora mu vse bolj raste.

”Ženske ne bi smele doživljati nerojenega otroka kot sovražnika. Imam se za razumno osebo, a prav nihče nima razumnega razloga, zakaj bi ubil otroka,” je v intevjuju za NBC News povedal Ben Carson. Svoje mnenje je še podkrepil s primerjavo splava s suženjstvom: ”V času suženjstva je bilo veliko lastnikov mnenja, da lahko s svojim sužnjem počnejo, kar želijo, ker je njihova last. Če bi takrat rekli: ‘Ne verjamem v suženjstvo, vendar naj počnejo, kar želijo,’ kje pa bi bili danes?” je primerjavo zaključil Carson.

Ameriško vlado primerjal z nacistično Nemčijo
Carson je kot kandidat za predsednika naredil močan vtis na javnost predvsem s tem, da vedno pove, kaj misli. Med drugim je ostro kritiziral zdravstveno reformo Baracka Obame, češ da gre za najslabši ukrep od suženjstva dalje, ameriško vlado pa je primerjal z nacistično Nemčijo. Med drugim zagovarja stališča, da je biti homoseksualec izbira, da bi holokavst lahko preprečili ter da muslimani niso usposobljeni, da bi kandidirali na predsedniških volitvah v ZDA.

Carson v republikanski bitki izenačen z Donaldom Trumpom
Očitajo mu pomanjkanje politične korektnosti, kar pa njegovi podpori ne škodi. Kvečjemu obratno, od tega ima samo koristi. Kot poroča BBC, mu je podpora v zvezni državi Iowa močno narasla in je v republikanski bitki za predsedniškega kandidata izenačen z Donaldom Trumpom. To je pri Trumpu že vzbudilo reakcije in je svojo kampanjo usmeril proti Carsonu.

Naraščujoča podpora Carsonu skrbi republikanske protikandidate
V bitki za republikanskega kandidata za predsednika ostaja 14 kandidatov. Po javnomnenjskih raziskavah se med vodilne uvrščajo Donald Trump, Marco Rubio in Ben Carson. Prav naraščujoča podpora Carsonu pa najbolj skrbi ostale protikandidate. Zaradi zelo trdnih stališč o temah, kot sta splav in homoseksualnost, ga podpira velik delež tradicionalnih republikancev. Vprašanje za protikandidate ostaja, kako ga premagati, ne da bi s tem užalili velik del svojih volivcev.

M. G.