fbpx

Bernie Sanders priznal: Nisem ravno najboljši v matematiki, a hočem hudo potolči Trumpa

Foto: EPA

“Nisem ravno najboljši v matematiki, vendar znam računati. Razumem, da ima Clintonova več delegatov,” se je izpovedal odpadli kandidat za demokratsko nominacijo Bernie Sandres. Demokratični socialist je nastopil v humorni oddaji Colbert report, kjer ga je znani humorist Stephen Colbert povprašal, kar se v tem trenutku sprašujejo skoraj vsi v demokratski stranki: Kaj sploh hoče Bernie Sanders?

Sandersov cilj v tem trenutku ni več zmagati na volitvah, temveč sprožiti ameriško socialistično revolucijo. Iz tekme za nominacijo ne želi izstopiti, ker lahko – dokler je še kandidat – vpliva na program demokratske stranke. Le-tega želi premakniti kolikor se le da v levo.

“Imam 12 milijonov volivcev in 1900 delegatov, kar ni malo. Kar hočemo zagotoviti, je najprej to, da hudo potolčemo Trumpa, potem pa preobrazimo Ameriko, za kar potrebujemo politično revolucijo. Zame je volil levji delež mladih volivcev, ki so se pripravljeni boriti za prave spremembe,” je napovedal Sanders.

Sanders: Volil bom Hillary
Ne gleda na to, da Sanders še ne želi izstopiti iz tekme, je nekaj jasno: preden se začne veliki spopad med Clintonovo in Trumpom (ki neuradno že poteka), bo Sanders podprl demokratsko kandidatko. To kaže na večjo enotnost znotraj demokratske stranke, kot je bilo videti v preteklem času. Znano je namreč, da so Sandersovi podporniki na zadnji demokratski konvenciji povzročali nemire.

Ž. K.