Medtem ko imamo v Sloveniji za ilegalne migrante skoraj luksuzna stanovanja, jih bo Bosna in Hercegovina namestila na minska polja

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Edini prostor, kjer lokalni prebivalci ne nasprotujejo, da se namestijo ilegalni migranti, je območje vojašnice Ušivak v občini Hadžići. No, to območje je posejano z minami, poroča portal Bljesak.

Mirsad Isaković, poslanec SBB, pravi, da je ta informacija skrb vzbujajoča in da je to nehumano do ljudi, ki bežijo pred vojno. Po drugi strani Momčilo Novaković, poslanec NDP, opozarja, da to kaže le na to, da so težave z migranti velike.

Vojašnica v Hadžićih. (Slika: Radio Velkaton)

V prvih sedmih mesecih se je v BiH sicer uradno prijavilo 9.548 ilegalnih migrantov, od katerih je 708 oseb izrazilo željo, da se jim podeli azil.

V BiH letos niso dodelili prav nobenega azila
“Mi sploh ne vemo, kdo so. /…/ Še nihče ni dobil azila, ker so to očitno ekonomski migranti. Zavzeli se bomo, da se rok za prošnjo za azil skrajša s 14 dni na 24 ur. To pomeni, da bo migrant zadržan na meji in da ga bomo poslali nazaj, od koder je prišel,” je za bošnjaški Fokus dejal član predsedstva BiH Dragan Čović.

Po besedah Čovića ima BiH samo dve možnosti: ali zapre meje ali zaostri azilno zakonodajo. “Moramo imeti nadzor, kdo prihaja v BiH,” pravi Čović, ki opozarja, da se lahko razmere na področju migracij pozimi zelo poslabšajo.

Demokracija.si