Bill Gates oster do davčnega načrta ameriške levičarke Alexandrie Ocasio-Cortez: ta bi pregnal bogastvo v davčne oaze in sploh ne bi vplival na najbogatejše

Foto: epa

Drugi najbogatejši Zemljan Bill Gates se je ostro odzval na davčne spremembe, kakršnih si želi socialistična kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez, pojasnil je namreč, da je njen načrt neizvedljiv, prav tako pa ne upošteva dejstva, da je večina ameriškega bogastva v delnicah, nekateri predlogi pa so celo tako ekstremni, da bi povzročili beg bogastva v davčne oaze. Preberite, kakšni so predlogi Ocasio-Cortezove!

Drugi najbogatejši Zemljan, ki je obogatel s podjetjem Microsoft, Bill Gates, se je v teh dneh ostro odzval na načrte kongresnice Alexandrie Ocasio-Crotez za radikalne spremembe v ameriški davčni politiki. Pojasnil je, da načrti kongresnice, ki ne skriva simpatij so socializma, sploh niso izvedljivi, ne bi učinkovali na najbogatejše, saj mlada socialistka očitno ne ve, da se večina bogastva Američanov nahaja v delnicah, prav tako pa bi utegnili njeni ukrepi odgnati ameriško bogastvo v davčne oaze. Gates je sicer pojasnil, da bi bile po njegovem mnenju davčne stopnje lahko bolj progresivne, a je Ocasio-Cortezova pri svojih načrtih vseeno presegla meje, poroča Daily Mail.

Premožne bi obdavčila s kar 70-odstotnimi davčnimi stopnjami
Ocasio-Cortezova je sicer nedavno nastopila v oddaji 60 Minutes na televizijskem programu CBS, kjer je povedala, da bi tiste, ki imajo več deset milijonov premoženja, obdavčila tudi po stopnji 70 odstotkov: “Ko pridete do vrha, do vašega desetega milijona dolarjev, bi včasih videli davčno stopnjo do 60 ali 70 odstotkov. A to ne pomeni, da bi vseh 10 milijonov obdavčili po tej stopnji. Ko se vzpenjate po lestvici, bi morali prispevati več.” Socialistična kongresnica se je zavzela tudi za progresivno obdavčevanje dediščin in davka na kapitalske dobičke. Ves izplen, ki bi bil v resnici zaradi bega v davčne oaze bistveno manjši od pričakovanega, pa bi bil namenjen njenemu programu Green New Deal. Ta program so kritizirali že številni strokovnjaki, obupana Ocasio-Cortezova pa je v njegovem zagovarjanju šla tako daleč, da je v roku 12 let napovedala konec sveta in da je primerjala globalne spremembe z drugo svetovno vojno.

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: Facebook)

Tudi Warrenova razburja s škodljivimi zamislimi
Tudi zloglasna senatorka Elisabeth Warren se že poigrava s podobnimi škodljivimi zamislimi, najbolj produktivne bi udarila kar z 2-odstotnim davkom na premoženje, ki je vredno 50 milijonov ameriških dolarjev ali več, in 3-odstotnim davkom za tiste, ki imajo premoženje, vredno milijardo dolarjev ali več.

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: Facebook)

J. Ž.

 • gorjanc

  Ta gospodična “multiinterbrid” nima čisto pošlihtane ekonomske zadeve v glavi ,vendar je zelo všečno za manj nadarjene v mišljenju !!!!

 • xtc

  Baba je totaln ekonomski debil,ne samo,da bi se večino premoženja preselilo v davčne oaze tudi vsi sedeži podjetij in dobički bi šli tja,doma pa bi vegetirali le neki napol shirani ltd ji ipd.

 • Anton

  fuknjeni socialisti so že premnogokrat dokazali, da ne znajo razmišljat. lep primer ktemu pri nas je stranka lunatikov

  sarkazem press

 • Van Der Waals

  ŽENSKA PA ŠE SOCIALISTKA!!! NAJ JO POŠLJEJO V VENEZUELO!!!

 • slosin

  zeva ko krap na suhen….na sliki se vidi, da je je sam gobec….

 • Mihilus

  Bill Gates ima prav. Še njvečji problem je, da bi na koncu ta ukrep prizadel malo bolj premožne člane srednjega sloja ne pa ultra bogatune. Se pa strinjam z njo, da so premoženjske razlike v Ameriki preko vseh sprejemljivih meja. Vendar najprej je treba postavit sistem, ki bo bogatunom onemogočal skrivanje premoženja in šele potem sekat po njih.

  • Steiermark

   Čudno da ravno pri nas, v državi socialističnih roparjev – bogatunov, še nihče ni našel “formule”, ki bi jim onemogočila skrivanje nakradenega premoženja! In ti paraziti z rdečo jugozvezdo in revolucionarno pametjo, vedno bolj kradejo, vedno bolj polnijo svoje račune, vfiskalnih oazah, vedno bolj so bogati, naše zdravstvo je vedno bolj skrehirano in ljudje vedno bolj umirajo zaradi “zdravstvene oskrbe”, ki je na nivoju kakšne južnoameriške države!

  • Anton

   bistveno vprašanje je kdo/kateri so največji zaposlovalci/proizvajalci delovne sile. Socialisti to niso, če mislite na njih.

   sarkazem press

   • Mihilus

    Glej kapitalizem je bil odličen ekonomski sistem vendar ima svoje omejitve. Največja omejitev je, da za pravilno delovanje potrebuje neomejen prostor za rast. Kapitalizem brez rasti ne more funkcionirat in nobena rast ne more trajat večno. Danes kapitalizem živi zaradi izrednih monetarnih in fiskalnih ukrepov, ki ga za zdaj še vedno vzdržujejo pri življenju. Moja ocena je, da ima še največ deset let življanja, če ga ne bodo prej odklopli iz naprav.

    Premoženjska enakost v ameriki je socialni problem. In še mnogo večji politični problem, ker vse laufa na dnar. To se bo moralo spremenit.

 • Jernej Arko

  Predn so bogatuni do kraja preuzel oblast v ameriki cca 40 let nazaj, je bil najvišji davek 90% pa ni blo nobenih apokaliptičnih scenarijev, dejansko so to bli najboljši časi amerike.

  • Janez Novak

   A misliš z najboljšimi časi Amerike zlom ameriškega gospodarstva leta 1929?

   • Jernej Arko

    po 1938 do 1970 nekje. je bla največja davčna stopnja 90% pa ni noben bežou nobenih apokaliptičnih scenarijev.

 • Janez Novak

  Vse, kar znajo socialisti, je višat davke, tudi če potem vse crkne. Samo, da so davki visoki. Potem seveda sledi še nasilje nad tistimi, ki se upirajo njihovi podlosti in zlobi. Cortezova bi ZDA spremenila v Venezuelo.

 • macon

  Levičarjem ni zadosti, da tisti, ki zasluži trikrat več, plača več kot trikrat več davka zaradi splošne olajšave do katere ni davka, oni bi pobirali še veliko več. Psihologija pa deluje tako, da ko se davki približajo 50%, ljudje to občutijo kot sistemsko nasilje in se temu primerno odzivajo, čim več prihodkov sploh ne prikažejo- raje gredo v sivo ekonomijo. Kaj šele dvotretjinski harač. Pod takimi pogoji bodo ljudje delali manj, ne več.

  Levičarji vse tlačijo v enakost v revščini, ker se sami plazijo po družbenih klinih z nasiljem in negativno selekcijo. Potem lahko vladajo samo omejenim zmedenim revežem, ker edino ti dobesedno sprejemajo njihove laži..

 • Olga101

  Levičarji znajo le krasti in deliti tuje (Severna Koreja, Venezuela, Kuba, Slovenija).

 • Steiermark

  tele toarišice se je pa za bat, ko pokaže svoje čekane……kot da bi se prehranjevala samo z surovim mesom….

 • Mihilus

  Večina ameriškega bogatstva je v obliki delnic ne pa nekega dejanskega fizične dobrine. Velik del teh delnic je na takšen ali drugačen način monetiziran. Obdavčevanje premoženja tudi, če bi bilo v majhnih zneskih, bi privedlo do precejšnjega skrajšanja življenske dobe trenutnega sistema.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!