fbpx

Bill Gates oster do davčnega načrta ameriške levičarke Alexandrie Ocasio-Cortez: ta bi pregnal bogastvo v davčne oaze in sploh ne bi vplival na najbogatejše

Foto: epa

Drugi najbogatejši Zemljan Bill Gates se je ostro odzval na davčne spremembe, kakršnih si želi socialistična kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez, pojasnil je namreč, da je njen načrt neizvedljiv, prav tako pa ne upošteva dejstva, da je večina ameriškega bogastva v delnicah, nekateri predlogi pa so celo tako ekstremni, da bi povzročili beg bogastva v davčne oaze. Preberite, kakšni so predlogi Ocasio-Cortezove!

Drugi najbogatejši Zemljan, ki je obogatel s podjetjem Microsoft, Bill Gates, se je v teh dneh ostro odzval na načrte kongresnice Alexandrie Ocasio-Crotez za radikalne spremembe v ameriški davčni politiki. Pojasnil je, da načrti kongresnice, ki ne skriva simpatij so socializma, sploh niso izvedljivi, ne bi učinkovali na najbogatejše, saj mlada socialistka očitno ne ve, da se večina bogastva Američanov nahaja v delnicah, prav tako pa bi utegnili njeni ukrepi odgnati ameriško bogastvo v davčne oaze. Gates je sicer pojasnil, da bi bile po njegovem mnenju davčne stopnje lahko bolj progresivne, a je Ocasio-Cortezova pri svojih načrtih vseeno presegla meje, poroča Daily Mail.

Premožne bi obdavčila s kar 70-odstotnimi davčnimi stopnjami
Ocasio-Cortezova je sicer nedavno nastopila v oddaji 60 Minutes na televizijskem programu CBS, kjer je povedala, da bi tiste, ki imajo več deset milijonov premoženja, obdavčila tudi po stopnji 70 odstotkov: “Ko pridete do vrha, do vašega desetega milijona dolarjev, bi včasih videli davčno stopnjo do 60 ali 70 odstotkov. A to ne pomeni, da bi vseh 10 milijonov obdavčili po tej stopnji. Ko se vzpenjate po lestvici, bi morali prispevati več.” Socialistična kongresnica se je zavzela tudi za progresivno obdavčevanje dediščin in davka na kapitalske dobičke. Ves izplen, ki bi bil v resnici zaradi bega v davčne oaze bistveno manjši od pričakovanega, pa bi bil namenjen njenemu programu Green New Deal. Ta program so kritizirali že številni strokovnjaki, obupana Ocasio-Cortezova pa je v njegovem zagovarjanju šla tako daleč, da je v roku 12 let napovedala konec sveta in da je primerjala globalne spremembe z drugo svetovno vojno.

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: Facebook)

Tudi Warrenova razburja s škodljivimi zamislimi
Tudi zloglasna senatorka Elisabeth Warren se že poigrava s podobnimi škodljivimi zamislimi, najbolj produktivne bi udarila kar z 2-odstotnim davkom na premoženje, ki je vredno 50 milijonov ameriških dolarjev ali več, in 3-odstotnim davkom za tiste, ki imajo premoženje, vredno milijardo dolarjev ali več.

Alexandria Ocasio-Cortez (Foto: Facebook)

J. Ž.