Birmingham: 14-letni deček zaboden v spopadu med muslimani

Foto: Twitter

Štirinajstletni fant, ki je bil zaboden v glavo in vrat zunaj šiitske mošeje v Birminghamu, je bil po navedbah njegovih staršev žrtev verskega napada. Syeda Hassana Abbasa so ob prihodu v bolnišnico dali v umetno komo, potem ko je bil zaboden zunaj mošeje Maarif e islam pred svojim očetom in drugimi verniki.

V zgodnjih sobotnih urah je Abbasov starejši brat slišal očeta, kako kriči: “Naj mi nekdo pomaga, moj sin bo umrl,” navaja britanski Daily Mail. Povedal je, da je njegov brat šel v mošejo, da ga poišče, medtem ko sta njegov oče in 11-letni brat obračala avto, ko se je človek, oblečen v sivo trenirko, napotil proti njemu. Napadalec je v rokah držal majhen nož in dečka približno devetkrat zabodel v obraz, vrat in zadnji del glave.

Šlo naj bi za rasističen in načrtovan napad
Žrtvin stric in ustanovitelj šiitske mošeje, ki je želel ostati anonimen, verjame, da je bil žrtev tarča islamistov. “Ni dvoma, da je šlo za načrtovani napad,” je povedal. Visoki predstavnik mošeje Adnan Khan je povedal, da verjame, da je šlo za rasistični napad, in dodal, da se je mladi fant znašel na napačnem kraju ob napačnem času. “Svetovali so nam, naj poostrimo varnost pred mošejo, zato imamo zdaj pred mošejo skenerje, ki zaznajo orožje, ne pa tudi na ulici.”

Foto: iStock

Policija v West Midlandsu je terorizem izključila kot vzrok napada in pri tem dodala, da se nagibajo k temu, da bi bil napad lahko rasno in versko motiviran. Sicer policijo pogosto kritizirajo, da ne ukrepa resno, če storilci izhajajo iz manjšinskih skupnosti.

N. Ž.