fbpx

Bitka med ZDA in Savdsko Arabijo zaradi tajnega poročila terorističnih napadov

Fotografiaj je simbolična (foto: epa)

Administracija Savdske Arabije Združenim državam Amerike grozi, da bo prodala vse njihove zakladniške vrednostne papirje. Razlog? Ameriška obveščevalna agencija CIA je po slavnem terorističnem napadu na dvojčka napisala poročilo, katerega del ima še zdaj oznako ‘tajnost’. Kongres tako z republikanske kot z demokratske strani zahteva, da se ta oznaka odstrani – temu pa nasprotujejo Savdijci, saj naj bi jih poročilo navajalo kot financerje terorističnih napadov.

Končno odločitev o tem, ali bo spornih 28 strani poročila postalo dostopnih za javnost, bo sprejel Barack Obama, ki se je znašel med dvema ognjema. Na domači fronti se sooča s pritiskom s strani kongresa, na drugi strani pa mu z »ekonomskimi sankcijami« grozijo Savdijci. Ameriški predsednik je obljubil, da bo končno odločitev sprejel v dveh mesecih, čeprav ga mnogi priganjajo, naj jo sprejme že prej. Približuje se namreč srečanje voditeljev regije, ki se bo odvijalo v Riyadhu, prestolnici Savdske Arabije, in na katerem bo prisoten tudi Obama.

Zaradi tega ga nekateri domači strokovnjaki pozivajo, naj odločitev sprejme čim prej, da se bo lahko na vrhu voditeljev regije nato pogovoril o možnih posledicah razkritja. Obama se bo namreč v sredo srečal s savdskim kraljem Salmanom, poroča Daily Mail.

Ali so se teroristi financirali v Savdski Arabiji?
Savdska Arabija je v preteklosti zavzela načelno stališče, da ne nasprotuje javni objavi spornega dela poročila. V strokovni javnosti je nato prevladalo mnenje, da so se Savdijci očitno odločili, da se je bolje soočiti z vsemi očitki naenkrat, kot pa odgovarjati na morebitna namigovanja. Poročilo naj bi jih namreč bremenilo, da so se teroristične organizacije finančne napajale iz Savdske Arabije preko različnih dobrodelnih organizacij.

»Savdijci dobro vedo, kaj so storili. Tukaj je še veliko skal, pod katere se namenoma ni pogledalo, saj nihče ni hoteli videti, kaj se pod temi kamni skriva,« je dejal nekdanji demokratski senator Bob Graham, ki je prepričan, da so Savdijci izdatno financirali teroristične napade.

Nekoč objavi poročila niso nasprotovali
Najnovejše stališče savdske administracije, da nasprotuje objavi poročila, izhaja iz dejstva, da bi v primeru, da bi se izkazalo, da so dejansko financirali napade, lahko ameriški državljani, ki so v napadu izgubili svojce, bogato zalivsko državo sodno preganjali. V terorističnem napadu na dvojčka (Svetovni trgovski center) in Pentagon je umrlo 2,977 ljudi. K tej številki so prišteta tudi življenja ljudi, ki so preminuli v spodletelem letalskem napadu – letalo je na koncu strmoglavilo na polje v Pennsylvaniji. Izterjava odškodine bi se za Savdijce, ki se v zadnjem času soočajo s hudimi fiskalnimi težavami, lahko izkazala za pogubno.

V. V.