Bitka za Bahmut: Je Ukrajina spremenila svojo strategijo?

Foto: epa

Ruske sile se vse bolj približujejo zavzetju mesta Bahmut, potem ko so tedni krvavih spopadov postopoma oslabili odločen ukrajinski odpor. Ruske enote in plačanci zapirajo zadnje dostopne poti do Bahmuta, mesto pa je popolnoma uničeno. Trenutno za ukrajinske čete obstajata samo dve poti ven iz Bamhuta in obe sta na dosegu Ruskih sil. Po devetih mesecih brutalnih bojev bitka za Bahmut prehaja v tisto, kar bi lahko bila odločilna faza.

V prihodnjih urah ali dneh je možno, da se bo zgodil eden od dveh možnih scenarijev, piše Forbes. V prvem bi Rusi napredovali do te mere, da bi se Ukrajinci umaknili, v drugem pa bi Ukrajinci bolj močno napadli in prisilili Ruse na umik. Prvi bi rešil dolg, grozen boj za Bakhmut. Slednji bi ga podaljšal. V vsakem primeru bi moral biti končni rezultat enak. Rusi so porabili veliko svoje bojne moči, ne glede na to, ali zavzamejo tako rekoč mrtve ruševine Bahmuta ali ne.

Za slednje se zdi, da je to točno to, kar so Ukrajinci želeli – uporabiti Bahmut, za izčrpanje ruske moči in s tem postavljanje pogojev za dolgo načrtovano spomladansko ofenzivo. Ko bodo Ukrajinci končno napadli s svojimi novimi ameriškimi in švedskimi bojnimi vozili ter britanskimi, poljskimi, nemškimi in kanadskimi tanki, bi se lahko soočili z izčrpanimi ruskimi brigadami, od katerih bodo nekatere izgubile na tisoče mož v dolgem boju za Bamut. Mesto Bahmut je malo mesto in v njem ni strateških industrij. Ni nenadomestljivih logističnih zmogljivosti. Skoraj vsi njegovi prebivalci so zbežali ali umrli. Toda prav v Bakhmutu se je skupina Wagner, ruska skupina plačancev, odločila dokazati svojo spretnost na bojišču že maja. Wagnerjevi voditelji so mesece pošiljali val za valom slabo usposobljenih bivših obsojencev v samomorilne neposredne napade na ukrajinske utrdbe.

Običajen dan v Bakhmutu je grozljiv (foto: epa)

12. januarja so Rusi zavzeli Soledar, majhno naselje, ki leži na vrhu labirintskih rudnikov soli severno od Bahmuta. V naslednjih tednih so Wagnerjevi borci in redne ruske čete počasi zaprli klešče okoli Bahmuta s severa in juga. Do včeraj so bile ruske čete na robu Khromova, naselja le nekaj sto metrov od severozahodne meje Bahmuta. Cesta 0506, ki poteka skozi Khromove, je severna oskrbovalna pot Ukrajincev v Bahmut. Istočasno so Rusi zaprli bencinsko črpalko na cesti 0504, ki poteka zahodno od južnega Bahmuta. To je južnadobavna pot Ukrajincev . S popolnim nadzorom obeh cest bi Rusi dejansko odrezali ukrajinsko garnizijo v Bahmutu. Da bi se rešil pred krvavim obleganjem, kot se je lani spomladi zgodilo v Mariupolu, bi se moral garnizon umakniti, preden se ceste zaprejo.

Toda ukrajinski generalštab se še ni povsem pripravljen odpovedati Bahmutu. “Naši branilci so se zoperstavili napadom na območjih naselij Bahmut in Khromove,” je v četrtek poročal generalštab, pišejo tuji mediji in da vojska na območje pošilja okrepitve, je v sredo povedala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hanna Maliar. Okrepitve pa verjetno ne vključujejo bataljonov in brigad, ki se usposabljajo za uporabo na stotine novih oklepnih vozil, ki so jih zavezniki Kijeva obljubili vojnim prizadevanjem. Te enote in njihova nova vozila so v rezervi za načrtovano spomladansko ofenzivo Ukrajine. Ofenziva, ki bi se lahko začela ob koncu bitke za Bakhmut. Bahmut bi lahko bil uvod v naslednjo fazo vojne, ko bodo Ukrajinci na vrsti za napad. Ukrajina bi lahko prepustila Bahmut in tako zvabila Rusijo, da se dokončno izčrpa. To so že počeli. Lansko poletje so se ukrajinske čete umaknile v pobratenih mestih Severodoneck in Lisičansk, 25 milj severovzhodno od Bahmuta. “Ukrajinska vojska uničuje mostove do zahodnega Bahmuta. Več znakov spremembe strategije.“, je zapisal novinar BILD Julijan Röpcke na Twitterju in zraven priložil fotografije zemljevidov.

https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1631590804685725699?s=20

Bitka za Severodoneck in Lisičansk je tako močno izčrpala ruske formacije v vzhodni Ukrajini, da so bili Rusi, ko so konec avgusta začele močno protiofenzivo ukrajinskih brigad, prešibki, da bi jih zadržali. Umaknili so se iz severovzhodne Ukrajine okoli svobodnega mesta Harkov in predali na tisoče kvadratnih kilometrov ozemeljskih pridobitev. Ukrajinski umik iz Bahmuta bi prav tako lahko povzročil širši ruski umik. ko bi Ukrajinci izvedli protinapad. Seveda ni neizogibno. Tudi po izgubi na tisoče vojakov v Bakhmutu, Kreminni in Vuhledarju, je ruska vojska v Ukrajini še vedno močna sila. Z dobrim vodstvom bi lahko premagala ukrajinsko ofenzivo.

Toda ravno dobro vodstvo je tisto, česar Rusi nimajo. Dobri voditelji ne bi zapravili na tisoče ljudi, da bi zavzeli eno mesto majhne vrednosti v bitki, ki je dokaj očitna ukrajinska past. Vodja ruske zasebne vojske Wagner je dejal, da je mesto, ki je bilo razstreljeno v ruševine, zdaj skoraj popolnoma obkoljeno, ukrajinskim vojakom pa je ostala odprta samo ena pot ven. Na družbenih omrežjih je zaokrožil tudi posnetek, kjer vodja Wagner skupine Jevgenij Prigožin poziva ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, naj evakuira prebivalce Bahmuta, preden bo prepozno.

Zmaga v Bahmutu, s predvojnim prebivalstvom približno 70.000, bi Rusiji prinesla prvo večjo zmago drage zimske ofenzive, potem ko je lani vpoklicala na stotisoče rezervistov. Ukrajina, ki je v drugi polovici leta 2022 ponovno zavzela dele ozemlja, a so njene sile že tri mesece v obrambi, pravi, da ima mesto majhno strateško vrednost, a da bi lahko velike izgube tam določile potek vojne.

Ana Horvat