fbpx

Bitka za Evropo: s policijo se je spopadlo 800 migrantov na španski meji

Migranti in maroška policija (foto: epa).

Več kot tisoč migrantov podsaharske Afrike je želelo prečkati evropsko mejo pri španskem mestu Ceuta. Za piko na i pa so še nasilni – kar 800 migrantov se je spravilo nad špansko in maroško policijo ter nekatere može postave tudi zverinsko poškodovalo. 

Dve španski enklavi, Ceuta in Melilla, ki se nahajata na afriški celini, sta za migrante iz podsaharske Afrike pogosti vstopni točki v Evropo. Pri tem splezajo čez mejne ograje ali poskušajo preplavati veliko razdaljo vzdolž obale.

Posebne policijske enote se soočajo z zaporednimi spopadi z migranti, ki želijo prelesti nazobčano 6-metrsko ograjo, ki ločuje majhno špansko enklavo blizu Maroka. Ob prihodu na španski teritorij lahko zaprosijo za azil v Španiji ali pa potujejo proti obljubljenima deželama, Nemčiji in Švedski.

Tokrat so migranti za svoj boj proti španskim in maroškim policistom uporabljali kamne in kovinske palice. Fotografije kažejo migrante, viseče na ograji, kako jo hočejo preplezati. V zadnjem spopadu je bilo ranjenih 55 policistov, od tega 50 maroških in 5 španskih. Izmed vseh policistov je 10 maroških močno poškodovanih.

Številne migrante, ki so zlezli na vrh šestmetrske bodeče ograje, so sneli z žerjavom in jih vrnili, od koder so prišli. Dva, ki sta zaprosila za zdravljenje, sta sicer smela nadaljevati pot v Ceuto. Maroške oblasti poročajo, da je v spopadu sodelovalo 800 migrantov in da so vse prijeli. Jezni zunanji minister Maroka je izjavil, da bodo od sedaj naprej vse tovrstne kršilce obsodili in jih izgnali iz Maroka ali jim naložili težje kazni – odvisno od teže kaznivega dejanja.

Foto: epa.

Foto: epa.

V začetku lanskega decembra je uspelo več kot 400 migrantom podsaharske Afrike na silo preplezati mejno ograjo Ceute. Sicer pa med afriškimi migranti postaja vse bolj zanimiva Libija, od koder se namenijo čez Sredozemsko morje do Italije.

A. B.