fbpx

Nekdanji mufti v Jeruzalemu brani hreščeči hrup ob 4. zjutraj z besedami: “Komur to ne ustreza, naj gre drugam!”

Jerzualemska al-Aksa (foto: epa.)

Izraelska vlada je odobrila osnutek zakona za  omejitev hrupa, ki prihaja iz zunanjih zvočnikov na mošeji. Nasprotniki tega ukrepa sicer zmerjajo Izraelce z rasisti, vseeno pa je izraelski premier ta ukrep podprl. Ukrep je namenjen zajezitvi tisočih pritožb, ki se nanašajo na pretirani hrup v zgodnjih jutranjih urah.

Klic k molitvi tradicionalno naznanijo muslimani z minaretov petkrat dnevno in to z ozvočenji. Za muslimane je obvezno pridružiti se tem petim molitvam dnevno. Čas variira glede na lego sonca na nebu, prva molitev pa se začenja z zoro. Motti Yogev iz izraelske verske stranke in Robert Ilatov iz desne stranke sta pripravila zakon in ga javno branila z besedami, da jutranji klic k molitvi moti spanec stotine tisočev judov in Arabcev. Omejitev hrupa so podprli številni udeleženci v obliki demonstracij.

Predlog zakona proti hrupu podprl Netanjahu
Ta predlog je šele poslan v usklajevanje v parlament. Benjamin Netanjahu, izraelski premier, je rekel, da je vlada zasuta s pritožbami glede tega hrupa. “Muslimani, judje in kristjani trpijo zaradi tega. Neštetokrat so mi pristopili državljani z vseh ravni izraelske družbe zaradi prekomernega hrupa, ki ga povzročajo zvočniki v času slavljenja,” je rekel.

Problem s hrupov iz minaretov je neverski
Nikakor ne nasprotujemo verskim obredom, toda glede na tehnološke možnosti, ki danes obstajajo, ni opravičila, da budimo ljudi ob 4.00 zjutraj” – če to niso ljudje, ki bi se udeležili molitve. “Pred stotimi leti ni bilo zvočnikov,” je rekel Yogev, “kako so torej takrat pozivali k molitvi?” Predlagal je, da bi uporabili telefonske aplikacije in ure za zgodnje vstajanje.

Izrael se je zavezal k svobodi za vse religije, je pa dolžen tudi zaščititi svoje državljane pred hrupom. Tako je tudi v evropskih mestih. Podpiram podobno zakonodajo v Izraelu,” je izjavil Netanjahu. Nekdanji veliki mufti iz Jeruzalema, Sheikh Krima Sabri, pa je  v mošeji Al-Aksa izjavil: “(…) kdorkoli je jezen zaradi poziva k molitvi, naj se izseli iz Izraela. Izrael nima pravice intervenirati v zvezi z muezinom, ker to nasprotuje svobodi čaščenja,” je še dodal, kot poroča Russia Today.

Benjamin Netanjahu, foto: epa.

Benjamin Netanjahu, foto: epa.

Trend osvajanja teritorija v Izraelu se nadaljuje
Najprej so dobili muslimani pravico graditi mošejo al-Akso na Tempeljskem griču, ki je zgodovinsko izpričano vedno predstavljal mesto izraelskih templjev in tudi sveto točko  judovskega ljudstva. Nato je ta mošeja postala tretje versko središče muslimanov na svetu, kar je za Izraelce gotovo velika obremenitev, saj povzroča  številne vojaško-politične in organizacijske napore. Težave s hrupom so eden izmed problemov, še huje je, ker morajo nadzorovati ljudi, ki prihajajo v mošejo molit in ker se po Jeruzalemu prosto sprehaja veliko nekristjanov in nejudov, ki bi lahko povzročali varnostne probleme.

Združeni narodi in njihove cvetke
Najhujša  politična neumnost pa je nedavna odločitev Združenih narodov, da je Jeruzalem  muslimansko mesto, čeprav je jasno, da predstavlja prestolnico izraelskega ljudstva in prejšnjih izraelsko-judovskih kraljestev ter zibelko krščanstva. Kdo ve, morda pa tudi Združeni narodi dobivajo denar iz podobnih virov, kot jih je dobivala Clintonova?

A. B.