fbpx

Bizaren ukrep komunistične partije za neposlušne državljane

Foto: epa

Kitajska je uvedla novo metodo nadzora državljanov in poslušnosti. Komunistična partija si je domislila aplikacije za družabna omrežja z imenom Sesame Credit, ki ljudi ocenjuje, koliko dobri in poslušni državljani so. 

Aplikacija zbira tako podatke s profilov uporabnikov socialnih omrežij kot tudi podatke, zbrane z internetnimi nakupi, poroča Index.hr.

Kako deluje aplikacija?
Če na primer vstavite fotografijo s pekinškega trga Tiananmen (kjer so bile 1989 krvave demonstracije) ali delite internetno povezavo o kolapsu kitajske borze, bo vaš skupni rezultat na Sesame Credit padel. V kolikor pa podelite povezavo o tem, kako napreduje državno gospodarstvo, pa bo vaš rezultat zrasel.

Kazni za neposlušne
Podobno deluje tudi z nadzorovanjem pošiljk. Če kupite proizvode (kot so npr. delavski škornji), ki jih Kitajska partija smatra za večvredne, rezultat raste. V kolikor pa kupite uvoženo blago z Japonske, se število točk zniža.

Onemogočanje zaposlitve in slabši internet
Vendar to še ni najhuje. Po Extra Creditsu ima aplikacija posledice tudi v realnem življenju. Visoko število zbranih točk bo prineslo posameznikom številne ugodnosti, kot je lažja pridobitev posojila na banki ali dovoljenja za potovanje v tujino. Slabše uporabnike bodo kaznovali s počasnejšo internetno povezavo in z onemogočanjem zaposlovanja.

Aplikacija bo po letu 2020 postala obvezna za vse državljane, Kitajci pa že tekmujejo, kdo bo imel najboljši izkupiček točk, rezultate pa objavljajo na Weibo, ki je kitajska različica Twitterja.

M. P.