fbpx

Švedska gledališka igra gledalcem sporoča: Tudi teroristi so samo ljudje, ki jih je treba razumeti!

Foto: YouTube.

Mestno gledališče v Göteburgu je prejšnji teden začelo s predvajanjem predstave Džihadisti, da bi se Švedi pobližje spoznali z razmišljanjem švedskih islamskih skrajnežev, ki se pridružijo Islamski državi in potujejo v Irak in Sirijo na območje oboroženega spopada. Igra prikazuje, kaj se zgodi z mladimi švedskimi migranti, ki se v getih radikalizirajo in se na koncu odločijo pridružiti zloglasni teroristični skupini. Igra sicer zajema tudi širši kontekst teroristov, poroča švedska nacionalna televizija SVT.

Scenarist in režiser dramske igre Džihadisti je Johan Gry, ki si je v svoji glavi zamislil idejo, da bi islamskega skrajneža “humaniziral”, mu torej dodelil dušo, da bi si dovolil govoriti o svojih dejanjih. Gry namreč trdi, da je vsak terorist samo človeško bitje, pa četudi se zdijo njegova dejanja še tako okrutna in nečloveška. Gry meni, da z razčlovečenjem teroristov dosežemo enak učinek, kot ga ta ista oseba doseže, ko razčloveči svoje žrtve.

Po koncu dramske predstave filmska skupina organizira tudi posebne okrogle mize, v okviru katerih gledalci lahko razpravljajo, zakaj se mladi ljudje odločijo prestopiti v vrste terorističnih skupin, kot je Islamska država. Gry se sicer brani očitkov, da s svojim filmom zagovarja teroriste, saj trdi, da poskuša ljudem preprosto razložiti, zakaj se mladi ljudje odločijo postati teroristi.

Gledališče v Göteburgu sicer lahko gosti 600 obiskovalcev naenkrat, predstavniki za odnose z javnostjo pa ne želijo dajati izjav za švedske konservativne medije, ki so do takšnih predstav skeptični, poroča spletna stran Speisa. Švedske nacionaliste skrbi predvsem normalizacija islamskega radikalizma in ustvarjanje simpatij do takšnih oseb.

T. F.