fbpx

Bizarno: V škotski katedrali dovolili prebiranje dela Korana, ki zanika, da je Jezus Božji sin

Foto: YouTube/Printscreen

Eden izmed kaplanov kraljice Elizabete II. se je odločil, da bo prenehal z opravljanjem poslanstva kraljevega kaplana zaradi nestrinjanja s tem, da se je v škotski katedrali v Glasgowu dovolilo prebrati del Korana, ki zanika, da je Jezus Božji sin.

Po diskusiji v Buckinghamski palači se je kanonik Gavin Ashenden odločil, da odstopi kot eden izmed 33 kraljevih kaplanov, da bo lahko ohranil krščansko držo in pridigal iz Svetega pisma.

Prebran del Korana je sprožil kritiko vernikov
Poglavje, ki je bilo prebrano v božičnem času v katedrali St. Mary’s Episcopal Cathedral, je govorilo o zgodbi Kristusovega rojstva in je trdilo, da ta ni Božji sin in zaradi tega ne bi smel biti čaščen kot tak. Branje je sprožilo vsesplošno ogorčenje v krščanski skupnosti, škotska policija pa trenutno preiskuje serijo žaljivih sporočil na socialnih omrežjih, ki so usmerjene v kritiziranje katedrale.

Foto: epa

Foto: epa

Sunday Express poroča, da je častiti Ashenden za nedeljski program na Radiu 4 povedal, da je bilo dogajanje sicer zastavljeno kot graditev mostov med religijama in izobraževanje ljudi ter dodal, da je bilo to narejeno na slab in napačen način, na napačnem mestu in v napačnem kontekstu.

Poudaril je, da so številni člani kongregacije napisali odprta pisma, v katerih so izrazili svojo jezo zaradi dogajanja v cerkvi in dodal, da gre v tem primeru za resno napako katedrale in uradnikov v krščanski skupnosti, ki časti Jezusa. To, da se je prebral prav ta izbrani del iz Korana, ki je v očitnem nasprotju z Biblijo, je po njegovem mnenju prispevalo  k podvojitvi napake.

Svoj odstop je najavil na blogu
Ashenden je svoj odstop najavil na svojem blogu, kjer je zapisal, da se je za to odločil po pogovoru z uradniki v Buckinghamski palači. Poudaril je, da je zadnjih deveti let služboval na tem položaju in dodal, da ima dovolj, da mora pred javnostjo braniti svoje krščansko verovanje.

N. Ž.