Black Lives Matter na robu bankrota in z najnižjo podporo po letu 2020

Skrajna skupina Črna življenja štejejo se sooča s težavami. (Foto: epa)

Aktivistična ameriška organizacija Black Lives Matter (Črna življenja štejejo) uživa najnižjo podporo po letu 2020. To je razkrila raziskava raziskovalnega centra Pew. Trenutno samo 51 odstotkov odraslih Američanov podpira to skrajno gibanje. 

Gre za šestodstotni padec v primerjavi z lanskim letom, ko je skrajneže podpiralo 56 odstotkov. Po smrti temnopoltega Georgea Floyda leta 2020 sta gibanje podpirali 2/3 Američanov. V analizi je sodelovalo 5073 oseb. Mnenja variirajo z ozirom na raso, starost in politično pripadnost. Največ podporniki je med odraslimi temnopoltimi Američani, takšnih je kar 81 odstotkov, 63 odstotkov je Američanov azijskih korenin, 61 odstotkov latinskoameriških in 42 odstotkov belcev, poroča Breitbart.

Višjo podporo je zaznati med mlajšimi odraslimi, medtem ko je med odraslimi belci bolj pogosto prepričanje, da gibanje “deli”, in da je “nevarno”. Približno 64 odstotkov med 18 in 29 letom starosti ga podpira, 52 odstotkov med 30 in 49 letom, 46 odstotkov med 50 in 64 letom starosti in zgolj 41 v starostni skupini 65+. Prav tako je med podporniki več privržencev demokratske stranke. Gibanje se sicer sooča s hudimi finančnimi težavami in je imelo 8,5 milijona dolarjev primanjkljaja.

Soustanoviteljica skrajnega gibanja BLM Patrisse Cullors, ki je za zasebne zabave potrošila šest milijonov dolarjev. (Foto: Twitter)

Njegovi naložbeni računi pa so glede na davčne evidence za leto 2022 izgubili skoraj 10 milijonov dolarjev vrednosti. Neprofitna organizacija je porabila 2/3 od 90 milijonov dolarjev, zbranih po smrti Floyda. Finančno stanje gre v smeri insolventnosti. Leta 2022 je dobrodelna organizacija zabeležila 961 tisoč dolarjev izgube pri prodaji vrednostnih papirjev.

Maja lani je soustanoviteljica gibanja Patrisse Cullors priznala, da je potrošila šest milijonov dolarjev skupne lastnine za prirejanje zasebnih zabav in druge privatne potrebe, vključno z inavguracijsko zabavo ob praznovanju izvolitve Joeja Bidna in Kamale Harris, skupaj s približno 15 ljudmi, tudi vidnimi člani BLM-ja. 

Domen Mezeg