Blinken med obiskom v Pekingu dal Kitajski zeleno luč za napad na Tajvan

Kitajski predsednik Xi Jinping in Antony Blinken (Foto: epa)

“ZDA ne podpirajo neodvisnosti Tajvana,” je po srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom v Pekingu poudaril ameriški državni sekretar Antony Blinken in dodal, da si ZDA ne želijo spremeniti statusa quo v regiji. Kljub temu je kitajskemu voditelju izrazil zaskrbljenost zaradi, kot je dejal, provokativnih dejanj Kitajske v Tajvanski ožini. 

“Hkrati smo mi in številni drugi globoko zaskrbljeni zaradi nekaterih provokativnih dejanj Kitajske vse od leta 2016,” je dodal Antony Blinken. “Razlog, zakaj je to zaskrbljujoče za toliko držav, ne le za Združene države, je, da bi kriza na Tajvanu lahko povzročila gospodarsko krizo, ki bi prizadela dobesedno ves svet.”

“Petdeset odstotkov komercialnega kontejnerskega prometa poteka vsak dan skozi Tajvansko ožino. Sedemdeset odstotkov polprevodnikov je proizvedenih v Tajvanu. Če bi zaradi krize prenehali delovati, bi to imelo dramatične posledice tako rekoč za vse države po svetu,” je dodal.

Trenutno je sicer zaradi Tajvana povečana napetost med Kitajsko in Združenimi državami. Prejšnji teden so tajvanske letalske sile vpoklicale bojna letala, potem ko je skupina desetih kitajskih letal že drugič v nekaj dneh prečkala sredinsko črto Tajvanske ožine. Ta mesec je tudi ameriška vojska objavila videoposnetek bližnjega srečanja med kitajsko vojaško ladjo in ameriškim rušilcem v Tajvanski ožini, v zadnjem času pa je bilo več bližnjih srečanj med kitajskimi in ameriškimi vojaškimi letali.

Antony Blinken, ki se je pred srečanjem s Xijem sestal tudi z najvišjim kitajskim diplomatom Wang Yijem, se je s kitajskim političnim vrhom strinjal glede potrebe po stabilizaciji odnosov med državama, a je bil hkrati jasen glede nesoglasij med njima. “Na vsakem srečanju sem poudaril, da je neposredno sodelovanje in trajna komunikacija na višji ravni najboljši način za odgovorno obvladovanje razlik in zagotavljanje, da tekmovalnost ne preide v konflikt,” je poudaril.

Po njegovih besedah so bili kitajski sogovorniki enakega mnenja, pogovore z njimi je označil za zdrave in konstruktivne. Kot je dejal, je na srečanjih zavrnil kritike Pekinga, da si Washington prizadeva za gospodarsko omejevanje Kitajske. “Dejstva to trditev preprosto izpodbijajo,” je zatrdil in pojasnil, da je gospodarski uspeh Kitajske za ZDA koristen. Vendar pa je dodal, da je za zaščito ameriške nacionalne varnosti treba posebej varovati “nekatere tehnologije”.

Vlada predsednika ZDA Joeja Bidna je sicer gospodarsko rivalstvo s Kitajsko opredelila kot največjo potencialno grožnjo. V luči tega je Blinken dejal, da se ZDA jasno zavedajo izzivov v odnosih s Kitajsko. “Nimamo nobenih iluzij o izzivih pri upravljanju teh odnosov. O mnogih vprašanjih se globoko – celo odločno – ne strinjamo,” je poudaril. Peking je po besedah prvega moža ameriške diplomacije obljubil, da Rusiji ne bo pošiljal orožja za bojevanje v Ukrajini. “To je pomembna zaveza (…) in trenutno ni znakov, ki bi kazali nasprotno,” je dejal Blinken. Peking je tudi pozval, naj pomaga doseči “pravičen mir” v Ukrajini.

Sara Kovač