fbpx

Bližnji prepričani, da so 25-letnega palestinskega geja ugrabili in obglavili

25 letni Ahmat, obglavljen ker je bil gej (foto: Facebook)

Palestinec, ki je z Zahodnega brega pobegnil v Izrael, potem ko je bila razkrita njegova spolna usmerjenost, je bil ugrabljen in brutalno obglavljen v Hebronu, kažejo videoposnetki, ki so v četrtek zgodaj zjutraj krožili po družbenih medijih.

V sredo pozno zvečer so se pojavili posnetki  trupla 25-letnega Ahmada Hachama Hamdija Abu Marakhie, ki ga nosijo po palestinskem mestu. Po palestinskih poročilih so sporočili, da je preiskavo umora začela policija palestinskih oblasti, Ahmadovi bližnji pa so prepričani, da je bil umorjen zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Ahmad je iz Palestine zaradi groženj s smrtjo pobegnil v Izrael in prebival v Al-Bait Al-Mokhtalef (The Different House – Drugačna hiša), varnem zatočišču za LGBTQ+ Palestince in Izraelce arabskega porekla, ki so zaradi svoje narodnosti in identitete LGBTQ+ trpeli zaradi nasilja in diskriminacije.

“Bil je del skupine ponosa LGBT, ki smo jo ustanovili na jugu, veliko ljudi je vedelo zanj,” je povedala Rita Petrenko, izvršna direktorica The Different House. Petrenkova je povedala, da je Marakhiji pomagala pridobiti dovoljenje izraelske civilne uprave za življenje v Izraelu.

Kot zatrjuje, mu je pomagala tudi pri morebitni selitvi v tretjo državo. “Delal je izjemne korake v svoji rehabilitaciji,” je povedala Petrenkova za N12. “Delaven, inteligenten človek …, veselil se je odhoda iz države. Bil je naslednji na vrsti.”

Petrenko je poudaril, da je izseljevanje najboljša možnost za LGBTQ+ Palestince, ki so jih domači nagnali iz hiše.

“Izrael zanje ni varen kraj, tudi če ne upoštevamo socialnoekonomskih dejavnikov. Na žalost je proces selitve zdaj daljši, kot je bil včasih,” je obžalovala novo politiko v Kanadi, ki povzroča zamude.

Poslanec v izraelskem parlamentu Ibtisam Mara’ana, ki si je v preteklem letu veliko prizadeval za spodbujanje gradnje zatočišč za arabsko LGBT-mladino, je v četrtkovem tvitu obžaloval smrt Palestinca.“Ahmada, ki je ostal v izraelskem zavetišču zaradi svoje spolnosti, je umoril zlobni morilec,” je zapisala. “V naslednji vladi nameravamo dokončati palestinsko LGBT-revolucijo,” je dodal poslanec.

Palestinski homoseksualci redno bežijo v Izrael, ki je edina država na Bližnjem vzhodu, kjer geji niso aktivno preganjani in diskriminirani. Na področju Zahodnega brega in Gaze so spolni odnosi med moškimi kaznovani z do 10 let zapora. Hkrati se posameznikom, ki so istospolno usmerjeni, pogosto odreče tudi družina, prihajalo pa je že tudi do umorov družinskih članov za povrnitev “družinske časti”. Hkrati takšni posamezniki redno dobivajo grožnje s smrtjo.

Andrej Žitnik