BLM aktivisti molčijo: Tolpaši prerešetali njihovo voditeljico, a policiji ne pomagajo pri preiskavi

Foto: Twitter

Britanci so šokirani, saj nobeden od 30 “prijateljev”, ki so bili na zabavi, kjer je bila ustreljena aktivistka BLM, ni govoril s policijo. 27-letna mati dveh otrok  je bila ustreljena proti koncu maja med obiskom diskoteke v Londonskem vrtu. Po dosedanjih podatkih policije se je znašla v navzkrižju strelov dveh tolp. Do sedaj je prestala že dva operaciji, a obseg poškodb še ni znan. Če kdaj, bi bil sedaj primeren čas, da njeni prijatelji iz skupine BLM pozabijo na svojo zavezanost k nesodelovanju s policijo.

Britanci so izrazili šok, gnus in jezo, potem ko se je izkazalo, da noben udeleženec zabave, ki je bil navzoč pri streljanju na aktivistko BLM Sasho Johnson, ki je vodila kampanjo za razveljavitev policije, policiji ni predložil dokazov. V pogovoru za Evening Standard v ponedeljek je glavni inšpektor detektiv Richard Leonard razkril, da noben od tridesetih posameznikov, prisotnih na zabavi 23. maja, kjer je Sasha Johnson dobila strel v glavo, ni govoril s policijo. Leonardove pripombe, ki jih je spremljal poziv Sashine mame, naj se oglasijo in dajo izjave policiji, so sprožile negodovanje na družbenih omrežjih, saj se številni Britanci sprašujejo, ali ne bi bilo bolj primerno, da njeni prijatelji pametno opustijo načelo BLM skupine, ki zagovarja zavrnitev policije.

Lahko ugibamo o razlogih za molk”, je zapisala neka oseba, vendar je žurerje pozvala, naj policiji povedo, kar vedo, ne glede na pripadnost, pri čemer se je Johnsonina kampanja za razveljavitev policije, sklicevala na del njenega BLM aktivizma. V drugem tvitu je pisalo: “Johnsonina mama pravi, da ne more razumeti, zakaj se je to zgodilo. Oh, mislim, da lahko .. !!” Drugi so bili manj zaskrbljeni zaradi preiskave, vendar so poskušali poudariti ironijo, da je Johnsonova vodil kampanjo pod zastavo Black Lives Matter, a nobeden od njenih prijateljev ni podprl policije pri iskanju njenih napadalcev, ko je bilo to potrebno. “Vau, dobri prijatelji, kaj?” je zapisal uporabnik Twitterja. Mnogi so za hinavščino okrivili gibanje BLM.

Kje so brigade, molk je nasilje,” je vprašala ena oseba in dodala, da očitno njeni prijatelji mislijo, da njeno življenje ni pomembno. Drugi je opozoril, da novica, da nihče ni predložil dokazov, dokazuje, da ko gre zares, temnopolta življenja resnično niso pomembna za te BLM ljudi. Niti malo. Med množico komentarjev, ki Johnsonine prijatelje obsojajo, je nek uporabnik Twitterja opozoril, da morda zabavljači ničesar niso videli in nimajo nobenih dokazov za policijo. Uporabnik je dodal, da policija morda tudi ne bo mogla zagotoviti zaščite.

https://twitter.com/Iromg/status/1401999261680779266?s=20

Ponedeljkovo razodetje prihaja dva tedna po tem, ko je bila Johnsonova, 27-letna mati dveh otrok, ustreljena med obiskom diskoteke v londonskem vrtu ob treh zjutraj. Policija je povedala, da jo je ustrelila skupina štirih temnopoltih ljudi, vendar naj sama ne bi bila tarča napada, ampak je bila ujeta v navzkrižni ogenj črnih tolp. Johnsonova je bila po Leonardovih besedah zaradi pritiska na možgane že dvakrat operirana, vendar bo minilo še več tednov, preden bo znan celoten obseg poškodbe.

Sara Bertoncelj