fbpx

Bo Angela Merkel islamizirala Evropo še en mandat? Odločila se je namreč za ponovno kandidaturo

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel se je že odločila za svojo ponovno kandidaturo na parlamentarnih volitvah v prihajajočem letu. Potegovala se bo za svoj četrti mandat, kar je za javnost sporočil njen politični sodelavec Norbert Röttgen. 

Kanclerka Angela Merkel bo na prihajajočih volitvah v parlament, ki bodo septembra v naslednjem letu, kandidirala za četrti mandat na svojem dosedanjem položaju. To je včeraj za ameriško javno občilo CNN sporočil Norbert Röttgen, sicer eden njenih najbližjih sodelavcev ter najbolj vplivnih članov stranke Krščansko-demokratske unije (CDU), poroča STA. Ugled nemške kanclerke je bil sicer okrnjen ob zadnji migrantski krizi, saj ni pokazala dovolj kompetentnosti za to, da bi zajezila val ilegalcev na evropskih tleh.

Njene možnosti precej zmanjšuje neučinkovitost glede spopadanja z migrantsko problematiko
O pogovoru z uglednim politikom glede odločitve nemške političarke je sicer poročala priznana televizijska novinarka Christiane Amanpour. Glede tega naj bi bila trenutna nemška kanclerka že povsem odločena in naj bi tako prispevala k utrditvi mednarodnega liberalnega reda. Nemci so sicer že dolgo časa pričakovali odločitev Merklove glede svoje ponovne kandidature za to pomembno politično funkcijo v državi. Njene možnosti glede tega sicer precej zmanjšujejo velikanske težave na področju nemške migracijske politike, še zlasti v času zadnjega migrantskega vala, ki ga preprosto ni bila sposobna rešiti.

ZDA in Nemčijo združujejo skupne vrednote
Angelo Merkel se sicer razume kot “temeljni kamen” liberalnega reda v zahodnem svetu. Slednji je sicer pomemben igralec v globalni politični areni, še zlasti ZDA. Ob rezultatu zadnjih ameriških volitev je nemška političarka že poudarila, da “si morajo tako Nemčija kot tudi ZDA prizadevati za skupne demokratične vrednote, predvsem pa za svobodo in spoštovanje človekovega dostojanstva.” Svoboda zahodnega sveta se je zelo okrnila zaradi migrantske politike odprtih vrat do migrantov z Bližnjega vzhoda, iz Afrike, vse do Afganistana, saj so z njimi prišle tudi varnostne grožnje, ki krnijo temeljne vrednote Evrope in zahodnega sveta.

CDU izgublja zaupanje volivcev
V zadnji javnomnenjski raziskavi nemške televizije ARD narašča podpora skrajno desni stranki AfD (Alternativa za Nemčijo) in jo sedaj podpira 16 odstotkov vprašanih, kar je strankin najboljši rezultat doslej. Čeprav je bila stranka ustanovljena v letu 2013 in je relativno kratek čas na politični sceni, ji je začela priljubljenost naraščati zaradi trdnih stališč, da je treba ustaviti azilni kaos in zavarovati meje.

Po merjenjih javnega mnenja konec septembra v nemškem prostoru ostaja na prvem mestu sicer še vedno Krščansko-demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel z 32 odstotki podpore, vendar ji je v primerjavi s prejšnjimi meritvami padla priljubljenost za odstotno točko. Ti rezultati sploh ne presenečajo zaradi številnih terorističnih groženj in težav z islamisti, s katerimi se po novem sooča Nemčija in ki jih pripisujejo tudi napačnim odločitvam ter politiki nemške kanclerke.
Za padec popularnosti krivi varnostna in socialna situacija
Vodja kabineta nemške kanclerke Peter Altmaier je komentiral rezultate raziskave in dejal, da rezultati niso razveseljivi za nobeno izmed nemških strank, ki je trenutno v parlamentu. Prav tako je priznal, da rešujejo hude težave, in posredno dodal, da bo treba prepričati volivce glede obvladovanja nastale varnostne kot tudi socialne situacije.

 

D. M.