fbpx

Bo Angela Merkel odletela? Martin Schulz svojo stranko popeljal do rekordnega rezultata

Foto: epa

Zadnje javnomnenjske raziskave v Nemčiji kažejo, da Angeli Merkel slabo kaže, hkrati pa kanclerskega kandidata Martina Schulza razglašajo za pravo senzacijo.

Nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz bo očitno novi nemški kancler. Raziskava, ki so jo pred kratkim naredili v Nemčiji, je namreč pokazala, da pred stranko krščanskih demokratov (CDU/CSU) Angele Merkel vodi levo-sredinska stranka socialnih demokratov (SPD), in sicer za eno točko. SPD ima zdaj rekordnih 12 točk, za kar gre zasluga prav Schulzu, pišejo tuji mediji. Dvig te stranke pa hkrati pomeni ponižujoč udarec za Merklovo, ki se poteguje že za četrti mandat.

Ko podcenjuješ nasprotnika …
Politolog Thomas Jaeger iz univerze v Kölnu je za Express povedal: “Ta resna anketa kaže, da SPD, ki se je vzela od nikoder, prehiteva CDU/CSU. Pravzaprav pa je v tej zgodbi neverjetno predvsem to, kako je bila CDU nepripravljena na nekoga, kot je Schulz. Predvidevali so namreč, da bo stranka SPD ostala nekje v območju med 20 in 25 odstotki. A so se zmotili, ujeli so jih popolnoma nepripravljene.”

Schulz pridobiva spet tiste, ki so njegovi stranki že obrnili hrbet
Raziskavo je naredil Inštitut Emnid, in sicer na vzorcu 1.885 volivcev, ki je razkrila, da bi SPD dobila 33 odstotkov glasov, CDU/CSU pa odstotek manj. Analitiki predvidevajo, da je Schulza v vodstvo popeljalo predvsem to, da vodi drugačno politiko kot Merklova. Jaeger je še dodal: “Schulz pridobiva glasove tistih, ki so njegovi stranki v preteklosti že obrnili hrbet. Vendar pa Schulz govori njihov jezik in zveni kot eden izmed njih. Nad njim zaenkrat obstaja veliko navdušenje.”

Marjanca Scheicher