fbpx

Bo huda diplomatska kriza odprla novo fronto na Bližnjem vzhodu? Doha še vedno obtožena podpore terorizmu

Foto: epa

Kairo je kot glavno mesto Egipta – skupaj s Savdsko Arabijo, Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom – junija prekinil diplomatske in potovalne vezi s Katarjem, ki je ena najbogatejših držav na svetu, v zadnjih letih pa tudi močan geopolitični akter. Ob tem je Kairo Doho obtožil podpore teroristom, kar slednja zanika.

Katarski emir, šejk Tamim bin Hamad al-Thani, je prejšnji teden dejal, da je pripravljen na dialog z omenjenimi štirimi arabskimi državami. Te so diplomatske vezi s Katarjem že prejšnji mesec prekinile. Na “seznam prepovedanih” so arabski narodi v tem času dodali 18 ljudi. Ti prihajajo iz Katarja, pa tudi iz Jemna in Kuvajta, obtoženi pa so zbiranja sredstev v podporo džihadističnim skupinam v Siriji.

Foto: epa

Nasprotnice Katarja imajo svoje zahteve, prav tako turški predsednik
Koalicija držav, ki deluje proti Katarju, zahteva, da ta zmanjša vezi z Iranom, preneha s svojo neodvisno zunanjo politiko, izključi televizijsko postajo Al Jezeera in v državi zapre turško vojaško bazo, saj sta ravno Turčija in Katar podpornici muslimanskega gibanja, ki je izpodbijalo utrjene arabske vladarje. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je včeraj, potem ko ni uspel doseči željenih pogajanj, zapustil Katar, prejšnji mesec pa je zavrnil zahtevo Savdske Arabije in njenih zaveznikov za umik svojih čet iz Katarja. Zahtevo je razumel kot skrajno nespoštljivo in neprimerno. V skladu s sporazumom iz leta 2004 bi se v Katarju lahko nahajalo tudi do tisoč turških vojakov.

Egipt vztraja pri svojem izključevanju Katarja in katarske prestolnice Dohe. Egiptovski predsednik Abdel Fattah al-Sisi je dejal, da bo Kairo vztrajal pri blokadi: ”Naša vztrajnost, naš položaj in ta blokada, že to je samo po sebi pritisk.” 

Foto: epa

A. L.