fbpx

Bo Izrael Novi Zelandiji napovedal vojno? Tako je grozil Izraelski premier Netanjahu

Foto: EPA.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je Novi Zelandiji pred glasovanjem v Varnostnem svetu zagrozil, da bi njena podpora sporni resoluciji, ki zahteva konec gradenj izraelskih naselbin na zasedenih palestinskih ozemljih, pomenila vojno napoved, poroča Guardian. Diplomatski odnosi obeh držav so močno načeti od prejšnjega petka, saj Nova Zelandija ni popustila, zunanji minister Murray McCully pa je Netanjahuju odgovoril, da je resolucija v skladu z zunanjo politiko države. Kot smo že poročali, je bila resolucija proti naselbinam v Varnostnem svetu sprejeta, saj je zanjo glasovalo 14 držav članic, medtem ko so se ZDA glasovanja kot edine vzdržale.

“Če boste to resolucijo podprli, bo to z našega vidika vojna napoved. To bo uničilo naše diplomatske odnose, nastale bodo posledice. Z Nove Zelandije bomo odpoklicali veleposlanika,” naj bi po poročanju Guardiana v telefonskem pogovoru pred petkovim glasovanjem Benjamin Netanjahu zagrozil zunanjemu ministru Nove Zelandije, kar je za britanski časopis potrdil eden izmed neimenovanih zahodnih diplomatov.

To ni bila edina telefonska grožnja: uradnik izraelskega zunanjega ministrstva je po pisanju Guardiana poklical novozelandskega veleposlanika v Izraelu, Jonathana Curra, in mu zagrozil, da bi lahko Izrael ob morebitnem sprejetju resolucije zaprl svoje veleposlaništvo v Wellingtonu. V petek je Izrael nato dejansko za kratek čas prekinil diplomatske stike z Novo Zelandijo in veleposlanika Izaka Gerberga poklical v Jeruzalem.

Resolucijo Nova Zelandija predlagala skupaj z Venezuelo, Senegalom in Malezijo
Resolucijo je sicer prvi predlagal Egipt, a ga je po telefonskem pogovoru z Donaldom Trumpom vlada v Kairu umaknila. To je bil izraelski račun brez krčmarja, saj so nato resolucijo skupaj predlagale Nova Zelandija, Venezuela, Senegal in Malezija. Resolucija je bila sprejeta s 14 glasovi in nobenim proti, saj so se ZDA glasovanja vzdržale. Netanjahu se je odločil za sankcije tudi zoper Senegal in zaradi spornega glasovanja odrekel finančno pomoč, začasno je ustavil tudi izraelsko financiranje Združenih narodov.

Obnašanje Netanjahuja je naletelo na neodobravanje med tujimi voditelji, saj je izraelski premier med drugim odpovedal svoj sestanek z britansko premierko Thereso May. Skrhkani so tudi odnosi s tradicionalnim zaveznikom, ZDA, saj je Netanjahu potezo Obamove diplomacije, da se je vzdržala glasovanja, označil za sramotno. Hkrati je poudaril, da se veseli zamenjave v Beli hiši, saj bo novo izvoljeni predsednik Donald Trump z delom nastopil 20. januarja prihodnje leto, z njim pa ima Izrael boljše odnose.

L. S.