fbpx

Bo Kitajska tokrat upoštevala sankcije proti Severni Koreji?

Foto: epa

Kitajska je danes sporočila, da bo v skladu s sankcijami Varnostnega sveta Združenih narodov proti režimu v Pjongjangu močno omejila dobavo nafte Severni Koreji in prepovedala uvoz severnokorejskega tekstila.

Kitajsko ministrstvo za trgovino je na svoji spletni strani pojasnilo, da bo Kitajska s 1. oktobrom omejila izvoz rafiniranih naftnih proizvodov v Severno Korejo, prepoved izvoza kondenziranega in tekočega naravnega plina pa je že začela veljati.

Prav tako že velja prepoved uvoza tekstilnih izdelkov iz Severne Koreje. Ministrstvo je ob tem dodalo, da bo Kitajska spoštovala pogodbe o tekstilnih izdelkih, podpisane pred 11. septembrom, če bodo uvozne formalnosti izpolnjene pred 10. decembrom.

Bo Kitajska držala besedo pri sankcijah?
Kitajska, tradicionalna zaveznica režima v Pjongjangu, je svoj odnos s Severno Korejo zaostrila zaradi severnokorejskih raketnih preizkusov in izstrelitev. Ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Xi Jinping sta se v tem tednu po telefonu dogovorila za “največjo možno okrepitev pritiska na Severno Korejo” z učinkovitim izvajanjem resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. V Pjongjangu so v odzivu opozorili, da bodo strožje mednarodne sankcije le spodbudile Severno Korejo k pospešitvi jedrskega programa.

Varnostni Svet Združenih narodov je nove sankcije proti Pjongjangu zaradi severnokorejskega raketnega in jedrskega programa uvedel prejšnji teden. Z njimi je med drugim omejil izvoz nafte v Severno Korejo. S tem so se odzvali na šesti in doslej najmočnejši jedrski poskus, ki ga je Severna Koreja izvedla 3. septembra. Vendar pa je Pjongjang tudi po najnovejših sankcijah izstrelil balistično raketo srednjega dosega čez japonsko ozemlje.

C. Š., STA