fbpx

Bo ljudstvo vrglo Madura? Danes napovedani množični protesti v Venezueli

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro, (Foto: epa).

V Venezueli so danes napovedani množični protesti proti vladavini socialističnega predsednika Nicolasa Madura. Protesti bodo potekali na državni praznik, s katerim v Venezueli obeležujejo začetek boja za neodvisnost leta 1810.

V Venezueli že dva tedna vsak dan potekajo protesti proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Madura, ki se jih udeležuje več deset tisoč ljudi. V spopadih med protestniki in policijo je bilo od začetka demonstracij ubitih najmanj pet protestnikov, več sto jih je bilo ranjenih.

Opozicija opozarja, da Maduro postaja diktator
Desnosredinska opozicija opozarja, da se Maduro v sivem območju med diktaturo in preostankom demokracije giblje v smeri “črnega območja”. Protestniki se zavzemajo za predčasne volitve in izpustitev političnih zapornikov.

Vrhunec naj bi demonstracije dosegle danes. Venezuelska opozicija napoveduje “mater vseh protestov”. Madurovi podporniki pa so napovedali demonstracije v podporo predsedniku. Maduro je na ulice poslal vojsko in to pozval k pripravljenosti. Kot je poudaril v ponedeljek, želi opozicija organizirati izgrede in s tem izzvati posredovanje tujine v državi.

Predstavniki opozicije svarijo pred nasiljem na demonstracijah in so vojsko pred protesti pozvali, naj se obrne proti Maduru, ki je državo pahnil v veliko gospodarsko in politično krizo s pomanjkanjem ter izgredi. A vojska je predsedniku potrdila brezpogojno zvestobo.

A. R., STA