fbpx

Bo medijska hiša CNN izgubila licenco v Rusiji?

Foto: epa

Medijska hiša CNN International ima manj kot teden dni časa, da odpravi kršitve, ki jih je odkril Roskomnadzor, v nasprotnem primeru bo namreč ameriški medij ostal brez licence v Rusiji.
Kot je pojasnil Vadim Subbotin, namestnik vodje pri zvezni službi za nadzor komunikacij Roskomnadzor, mora CNN kršitve, ki so jih odkrili, odstraniti do 11. oktobra. Zakon o množičnih medijih ob tem predvideva, da je mediju lahko odvzeta licenca, v kolikor kršitve niso odpravljene, poroča ruski RT.
Nadzorni organ trenutno še pregleduje dokumentacijo, ki jo je v svoj zagovor poslal CNN. Več podatkov bodo pri Rakomnadzoru lahko posredovali okoli 11. oktobra. Je pa Subbotin poudaril, da vsak medij obravnavajo enakopravno, ne glede na državo izvora, pa naj bo to Amerika, Francija ali Nemčija.
Konec septembra je CNN od Roskomnadzora prejel opozorilo zaradi objavljanja napačnih podatkov o registraciji. Naročeno jim je bilo, naj kršitev odpravijo. Aleksandr Zharov, vodja nadzornega organa, je ob tem sicer poudaril, da pozornost, ki je usmerjena v ameriški tv-kanal, ne pomeni, da je njegovo oddajanje v Rusiji ogroženo. “Glede na rusko zakonodajo sta potrebni dve opozorili, preden bi lahko stekel postopek za suspendiranje medija in še to je treba storiti prek sodišča,” je pojasnil.

ZDA povečale pritisk na ruske medije
V zadnjih mesecih se je sicer v ZDA povečal pritisk na ruski kanal RT in tiskovno agencijo Sputnik zaradi vloge, ki naj bi jo ta imela pri domnevnem ruskem vmešavanju v ameriško predsedniško kampanjo leta 2016.

V sredo so mediji poročali, da je Google odstranil RT iz premium oglaševalske storitve na YouTubu, ne da bi o tem obvestil izdajatelja televizijskega programa. Nato je septembra ameriško ministrstvo za pravosodje poslalo še zahtevo, da se ameriška podružnica RT registrira skladno z določili FARA (Zakon o registraciji tujih zastopnikov). Ob tem so iz ruske strani opozorili, da bi to lahko ogrozilo zaposlene v RT, glavna urednica RT Margarita Simonyan pa meni, da je to poskus popolne prepovedi predvajanja televizijskega programa RT v ZDA.

Predsednik Odbora za državno neodvisnost Andrey Klimov je zato poudaril potrebo po tem, da se Rusija odzove na pritiske na ruske medije v ZDA.

B. O.