Bo nemška levica doživela preporod z novo protimigrantsko levo stranko?

Predsednica stranke Vstati Sahra Wagenknecht (vir: twitter)

Zaradi mlahavega odziva na migrantsko krizo s strani nemške levice, katere največji predstavnik so socialni demokrati (SPD), ki jim podpora vztrajno pada, se je zdaj v Nemčiji oblikovala tudi nova leva stranka Vstati (Aufstehen), katere namen je nagovoriti leve volivce, ki si želijo konec migrantske krize in več poudarka na socialnih vprašanjih.

Nova stranka naj bi ciljala na glasove delavcev, poleg tega pa si po trditvah svoje predsednice Sahre Wagenknecht želi združiti levičarje po Evropi. V Vstati tako po poročanju RT zagovarjajo omejevanje števila migrantov, ki prihajajo v Nemčijo za delom, saj ta “neomejen dostop” do nemškega trga dela ni vzdržen in se ne more nadaljevati v nedogled.

“Za preganjane morajo meje ostati odprte, a zagotovo ne moremo sprejeti vsakogar, ki si želi priti v Nemčijo, izkoriščati socialno podporo in iskati zaposlitev — to ni realno,” je dejala Wagenknechtova. Nemška poslanka in podpredsednica nemške Levice (Die Linke) Sevim Dagdelen je povedala, da bi se “levica morala vrniti k svojim temeljnim idealom in ciljem. Socialna vprašanja bi morala biti ključna.”

Želijo biti alternativa AfD, pozabljajo levico
Vstati želi dati “politično usmeritev” ljudem, ki si po anketah sodeč najbolj želijo “boljše plače, boljše pokojnine, nekonfrontacijsko politiko do Rusije”. Po besedah Dagdelenove želijo biti alternativa “skrajno-desni” Alternativi za Nemčijo, nekaj, kar ni uspelo SPD, Zelenim in Levici.

Podpredsednica nemške Levice Sevim Dağdelen (Vir: Twitter)

“AfD postaja vse močnejši in obstaja možnost, da postanejo ljudska stranka,” je dodala Dagdelenova in izrazila svoje ogorčenje, ob tem pa priznala, da je tako dogajanje “razumljivo”, saj ljudem ni dana nobena druga alternativa. “Politika integracije je kratko malo izničila minimalno plačo,” je za konec dodala Dagdelenova. “Ljudje morajo imeti možnost zaslužiti plačo, ki jim omogoča dostojno življenje. Če se to ne dogaja, je razumljivo, da so ljudje jezni in se nagibajo k desnim strankam.”

Ivan Šokić