fbpx

Bo odgovor na teroristične napade skupna akcija NATA v Siriji?

Simbolična fotografija (foto: STA).

V terorističnih napadih v Parizu in Libanonu je v dveh dneh umrlo okoli 200 ljudi. Cel svet žaluje in se sprašuje – kako naprej? Mnogi strokovnjaki so mnenja, da lahko samo skupna vojaška akcija vseh svetovnih velesil pomeni zmago nad terorizmom in Islamsko državo.

Masaker v Parizu, ki ga je francoski predsednik Francois Hollande razglasil za vojno dejanje, po mnenju mnogih od vseh članic NATA zahteva, da stopijo skupaj ter podajo skupen odgovor – skladno s petim členom severnoatlantske pogodbe. Ta navaja, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice.

Nujno je onemogočiti organizirano delovanje Islamske države
Kot je v svoji kolumni za New York Times zapisal Roger Cohen, je edini ustrezni ukrep uničenje IS in eliminiranje njihovih središč v Siriji in Iraku. ”Ne smemo več dovoliti, da bi barbarski teroristi, ki se na socialnih omrežjih naslajajo nad prelito krvjo v napadih, nadzirali ozemlje, na katerem se lahko organizirajo, financirajo, usmerjajo in načrtujejo nove okrutnosti.” Hollande je že zatrdil, da so bili napadi nedvomno organizirani in načrtovani iz tujine s pomočjo znotraj države, IS pa je prevzela odgovornost tudi za strmoglavljenje ruskega potniškega letala v Egiptu.

”Povsem napačno je sklepati, da IS predstavlja zgolj regionalno grožnjo. Grožnja je globalna. Kar je dovolj, je dovolj. Tako zla zadeva, kot je IS, ne sme imeti fizičnega terena, kjer se lahko uri in še okrepi,” je za New York Times zapisal Roger Cohen .

Zmaga nad Islamsko državo v Siriji in Iraku po mnenju mnogih nujno zahteva kopensko akcijo Natovih sil. Na drugi strani se pojavljajo dvomi, da bi takšna akcija povzročila pojav še večjega števila podpornikov Islamske države ter da terorizma ni mogoče popolnoma uničiti. A dejstvo je, da zgolj zračni napadi ne bodo uspeli zaustaviti IS, kar dokazuje tudi napad na Pariz, ki se je zgodil sredi letalskih posredovanj v Siriji.

Roger Cohen: ”Svetovne velesile, kot sta Kitajska in Rusija, sta že obsodili napade, a ključno je, da ne smeta blokirati morebitne resulucije Združenih narodov, ki bi dovolila vojaško intervencijo za uničenje Islamske države v Siriji in Iraku.”

Donald Tusk, predsednik Evropskega sveta, je pozval vse voditelje skupine G20 k popolni odločnosti v boju proti terorizmu.

M. G.