Bill Clinton je imel Monico, Danilo Türk pa …

Foto: epa/STA

Mineva 17 let od pričetka najbolj odmevnega sojenja politiku zaradi vpletenosti v spolni škandal. Leta 1999 se je namreč pričelo sojenje ameriškemu predsedniku Billu Clintonu, ki pa se je končalo v njegovo korist. Pozneje smo lahko spremljali še bolj odmevne in eksplicitne zgodbe tujih politikov, v zadnjem času pa je prišel na dan še en (domnevni) slovenski primer.

Clintonu v sojenju sicer niso očitali njegovega neprimernega odnosa s pripravnico v Beli hiši Monico Lewinsky, ampak laganje pod prisego ter s tem povezano oviranje sodne preiskave.

Laganje in oviranje, ne seks
Obtožili so ga laganja, ker je pod prisego in v javni izjavi poudaril, da s pripravnico ni imel spolnih odnosov. Pozneje se je izkazalo, da sta večkrat imela oralni seks, kar pa Clinton ni smatral za “pravi” spolni odnos.

Celotna zgodba med Clintonom in Lewinskyjevo se je začela novembra leta 1995. Takrat je bila Lewinskyjeva stara 21 let in je opravljala neplačano delo pripravnice v Beli hiši. V letu in pol sta imela s predsednikom Clintonom v Beli hiši več kot deset “seksualnih srečanj”. Aprila leta 1996 so Lewinskyjevo premestili v Pentagon. Poleti se je tam prvič zaupala svoji sodelavki in ji povedala za romanco s predsednikom. Sodelavka Linda Tripp je to izkoristila in pogovore, v katerih je Lewinskyjeva govorila podrobnosti o razmerju s Clintonom, posnela.

Bunga bunga zabave
V zadnjih letih pa so različni spolni škandali odmevali tudi v tujini. Predvsem bunga bunga zabave (z nadobudnimi starletami in prostitutkami) v organizaciji italijanskega premierja Silvia Berlusconija kot številne obtožbe spolnih napadov in organizacije prostitucije takratnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada Dominiqua Strauss-Kahna.

Slovenski spolni škandali
Slovenski politiki so se z (domnevno) vpletenostjo v spolne škandale prav tako “izkazali”. Kot prvi je odmeval takratni poslanec Združene liste Aurelio Juri z vpletenostjo v svingersko sceno, nato pa leta 2001 celjski župan Bojan Šrot, ki so ga policisti zasliševali zaradi stikov z barskimi plesalkami, ki so nudile tudi spolne usluge. Leta 2010 pa so mediji pisali o ljubezenski aferi tedanjega predsednika Slovenije Danila Türka in njegove asistentke na fakulteti Vasilke Sancin.

Seks za delovno mesto?
Lanskega decembra pa je v Sloveniji odjeknila novica, da imajo slovenski kriminalisti telefonski pogovor, kjer je ljubljanski župan Zoran Janković zahteval spolne usluge od farmacevtke. 

 Klemen Kocjančič