Bo poljsko vlado sestavil bruseljski evrokrat?

Vodja Državljanske koalicije Donald Tusk. (Foto: epa)

Zmagovalka parlamentarnih volitev na Poljskem je glede na izide vzporednih volitev sicer vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki naj bi prejela 36,8 odstotka glasov, a večino v parlamentu naj bi osvojile stranke opozicije na čelu z Državljansko koalicijo (KO) nekdanjega premierja Donalda Tuska.

Tri stranke sredinske opozicije, ki jo poleg KO sestavljata še sredinsko zavezništvo Tretja pot ter Levica, naj bi imele v 460-članskem parlamentu 248 sedežev, medtem ko naj bi jih imela PiS skupaj s skrajno desno Konfederacijo 212, kažejo izidi vzporednih volitev, objavljeni tik po zaprtju volišč ob 21. uri.

KO je glede na izide vzporednih volitev dobila 31,6 odstotka glasov, Tretja pot 13 odstotkov in Levica 8,6 odstotka. Za Konfederacijo naj bi glasovalo 6,2 odstotka volivcev.

Za bruseljskega evrokrata je obdobje gospodarske rasti in varnosti mračnjaško obdobje
Vladavine PiS je konec,” je ob objavi izida vzporednih volitev dejal Donald Tusk, nekdanji premier in nekdanji predsednik Evropskega sveta Tusk, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Tega mračnega obdobja je konec. Poljska je zmagala, demokracija je zmagala,” je še dejal.

Vodja PiS Jaroslaw Kaczynski pa je dejal, da še ne more reči, ali bo lahko njegova stranka še tretjič sestavila vlado.

Sara Kovač