Bo Slovenija dobila enega evropskega poslanca več?

Evropski parlament (Foto: STA)

Evropski parlament je danes na plenarnem zasedanju podprl predlog za povečanje števila evropskih poslancev. Predlaga 11 dodatnih sedežev, od tega bi eden pripadel Sloveniji, ki bi tako po novem imela devet poslancev. Predlog bi tako bolje odražal demografske spremembe v EU. 

Novo sestavo Evropskega parlamenta, ki bo začela veljati po volitvah čez eno leto, mora zdaj potrditi Evropski svet. Za predlog je glasovalo 316 poslancev, proti 169, 67 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Evropski parlament bi po volitvah prihodnje leto imel 11 poslancev več kot v trenutnem sklicu, torej 716.

Slovenija bi tako poleg Avstrije, Danske, Finske, Slovaške, Irske in Latvije dobila en dodatni sedež, medtem ko bi dva dodatna sedeža prejeli Španija in Nizozemska. Kot že rečeno bo moral predlog za novo sestavo Evropskega parlamenta mora soglasno potrditi Evropski svet, v katerem se sestajajo voditelji držav članic unije. Da bi lahko države članice pred volitvami prihodnje leto sprejele potrebne spremembe na nacionalni ravni, so poslanci voditelje pozvali, naj hitro dokončajo postopke.

Razdelitev temelji na dveh načelih
Evropski parlament pred vsakimi volitvami pripravi predlog razdelitve sedežev, ki temelji na naslednjih načelih, in sicer naj bo skupno število poslancev – vključno s predsednikom oziroma predsednico parlamenta – 751 in da posamezna država nima manj kot šest ali več kot 96 sedežev.

Prihodnje volitve poslancev Evropskega parlamenta bodo od 6. do 9. junija prihodnje leto, v Sloveniji bodo potekale v nedeljo, 9. junija, poroča STA.

 Ana Horvat