fbpx

Bo to konec Islamske države? Neverjetno, čemu gre zasluga za to.

Foto: epa

Džihadisti samooklicane Islamske države so izdali zdravstveno opozorilo zaradi epidemije svinjske gripe, ki bi lahko ogrozila borce v Siriji in Iraku. Ljudje umirajo, zdravniki pa so že zdavnaj zapustili državo.

Smrtonosni virus prašičje gripe je povzročil paniko v IS, ki bi lahko oslabila prebivalstvo v kalifatu. Izdali so opozorilo, da skozi regijo pometa skrivnostna epidemija. Humanitarne organizacije, ki so nastanjene na območju IS, so razkrile, da je izbruh virusa okužil številne civiliste v predmestju Raqqe, kjer ima teroristična skupina svoje sedeže, poroča britanski Express.

Barbari svetujejo
Poročilo o dvajsetih smrtnih žrtvah v tem tednu je vneslo kar precej panike med teroriste in civiliste, saj sta umrla tudi dva otroka. Barbarski militaristi zato izdajajo zloženke z informacijami in pozivajo prebivalce, naj si v izogib smrtonosnemu virusu redno umivajo roke.

Kolapsirano zdravstvo
Islamski skrajneži so na začetku leta že prepolovili plače svojim borcem in številni pod njihovo oblastjo že trpijo zaradi podhranjenosti in omejenega dostopa do zdravstva. Zdravniki humanitarne organizacije ocenjujejo, da je 95 odstotkov sirskih zdravnikov pobegnilo ali pa so bili ubiti.

Prav tako je enajst smrtnih žrtev prašičje gripe potrdil režim Bašarja Al Assada, na stotine pa je okuženih. Iz opozicije pa prihajajo vesti, da vladna stran prikriva resnične podatke in da je v resnici kar 40 smrtnih primerov.

V glavnih bolnicah po Damasku ne smejo več niti vstopati, če ne nosijo zaščitnih mask. Če se bo virus širil še naprej, bodo morali številni zapustiti že tako obubožano državo. Po zadnjih podatkih je virus prašičje gripe, ki se je razširil po Bližnjem vzhodu, ubil že več kot sto ljudi v Iranu in Libanonu.

Epidemija tudi že pri naših sosedih
Epidemija gripe je pred tednom dni izbruhnila tudi na Hrvaškem. Od 1200 okuženih jih ima kar 80 odstotkov virus prašičje gripe. Na Hrvaškem je v preteklosti prašičja gripa terjala 11 življenj. Prašičja gripa pa razsaja tudi v BiH. Za njenimi posledicami je v sredo umrla 1 oseba.

V tej sezoni so na Hrvaškem porabili celotno količino –  260 tisoč odmerkov –  navadnega cepiva, ki ne ščiti pred prašičjo gripo. Kasneje pa so dokupili še dodatne odmerke, namenjene ogroženim skupinam.

M. P.