fbpx

Bo Trudeauju vmešavanje v sodstvo na oktobrskih volitvah odneslo stolček?

Justin Trudeau (Foto: Facebook)

Kanadskemu predsedniku vlade Trudeauju je v merjenjih podpore javnosti prvič po oktobru izgubil vodstvo v luči obremenjujočega pričevanja bivše pravosodne ministrice Wilson-Raybouldove, ki ga je med drugim obtožila, da jo je skušal prisiliti k dogovoru o odlogu pregona podjetja SNC-Lavalin, ki se je ubadalo z obtožbami o finančnih prevarah.

V svojem pričevanju je nekdanja kanadska pravosodna ministrica Jody Wilson-Raybould izpostavila podobo premierja Justina Trudeauja, ki je povsem v nasprotju z njegovo zunanjo, mladostno podobo. Bil naj bi paranoičen glede svoje priljubljenosti, če bi se podjetje SNC-Lavalin preselilo iz Quebeca in s tem v njegovem volilnem okrožju zaprlo tisoče delovnih mest, zato je bil Trudeau pripravljen celo zlorabiti svojo funkcijo za pritiske na pravosodno ministrico, da bi ta podjetju ponudila dogovor o odlogu pregona. S tem bi podjetje, ki se sooča z leta starimi obtožbami o finančnem kriminalu, spodbudil k temu, da ostane v Quebecu, poroča Zero Hedge.

Vodstvo v merjenju podpore javnosti liberalci izgubili prvič po juniju
A njegovi pritiski so dosegli nasproten učinek, saj ta dejanja prihajajo na dan. Konservativci zdaj vodijo v anketi javnega mnenja s 35,8 odstotka podpore, medtem ko so Trudeaujevim liberalcem namerili 33,9 odstotka podpore. To je prvič od junija, da so liberalci izgubili vodstvo v merjenju javnega mnenja pred oktobrskimi volitvami. Glavni cilj Trudeauja je po mnenju strokovnjaka Nika Nanosa iz Nanos Research Group to, da se distancira od škandala, a to po obtožbah s strani visoke predstavnice vlade ne bo lahko.

Jody Wilson-Raybould (Foto: Facebook)

Vlada je zaenkrat enotna, ministri zagovarjajo njegova dejanja
Kot kaže, vlada za zdaj ostaja enotna, podporo Trudeauju je izrazila zunanja ministrica Chrystia Freeland, ki je povedala, da si ne zna predstavljati, da bi Trudeau neprimerno pritiskal na člane vlade. Podporo mu je izrazil tudi minister za infrastrukturo Francois-Philippe Champagne, ki verjame, da je Trudeau pri svojih dejanjih ostal v okvirih zakonitega, in poziva, da naj se ne dela prehitrih zaključkov. A po škandalu se sooča s pozivi k odstopu tudi finančni minister Bill Morneau, ki je za novinarje povedal, da je njegova naloga zaščita delovnih mest.

Foto: iStock

SNC-Lavalin se spopada z obtožbami o koruptivnem ravnanju v Libiji
Podjetje SNC-Lavalin se sicer sooča z obtožbami o korupciji v Libiji, na nekdanjo pravosodno ministrico pa naj bi se pritiskalo, da se podjetju naloži plačilo kazni in da bi se mu ponudilo možnost, da se izogne obtožbi. Yahoo! Finance sicer navaja, da bi v primeru kazenske obtožbe podjetje vsaj za desetletje ostalo brez dostopa do poslov z zvezno vlado, le v Quebecu pa zaposluje 3.400 ljudi, 9 tisoč v Kanadi in več kot 50 tisoč po svetu.

J. Ž.