fbpx

Bo Trumpov svetovalec za nacionalno varnost marinec Robert Harward, ki se je šolal in odrastel v Iranu?

Foto: EPA.

Novi svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost bo namestnik admirala Robert Harward, nekdanji marinec, ki je odraščal v Teheranu še pred islamsko revolucijo leta 1979. Harward sicer uradno povabila še ni sprejel, a naj bi se to zgodilo v kratkem, poročajo ameriški mediji. Robert Harward naj bi tako zamenjal v ponedeljek odstopljenega Michaela T. Flynna, ki ga je odnesla afera tajnih pogovorov z ruskim veleposlanikom v Washingtonu. Naj spomnimo. Mediji so razkrili, da se je Flynn z veleposlanikom pogovarjal o ameriških sankcijah zoper Rusijo še preden je Donald Trump uradno nastopil predsedniški mandat.

Ameriški mainstream mediji so s svojimi pritiski poskrbeli, da se je Trumpova administracija zamajala, še preden je dobro nastopila z delom v Beli hiši. Za Donalda Trumpa je odhod Michaela T. Flynna predstavljal veliko težavo, saj je nacionalno varnost izpostavil kot njegovo glavno prioriteto. In čeprav demokratom naklonjeni mediji pišejo, da je prvi odhod v novi administraciji sramota za novega predsednika, je Donald Trump vendarle hitro našel ustrezno zamenjavo.

Novi svetovalec za nacionalno varnost utegne postati Robert Harward, doma iz najmanjše ameriške zvezdne države – Rhode Island, ki se je šolal v glavnem iranskem mestu, še preden je islamska revolucija v Iranu leta 1979 zrušila šaha Mohameda Pahvalija. Harwardov oče, nekoč kapitan mornarice, je bil svetovalec iranske vojske pod pokroviteljstvom ZDA.

Pred padcem iranskega šaha živel v Teheranu
Harward je živel v elitni teheranski soseski, kjer je šolo obiskoval skupaj z iransko-ameriškimi študenti, na univerzi je igral tudi nogomet. Harward tako zelo dobro pozna iransko kulturo in mentaliteto tamkajšnjega prebivalstva, saj je skoval tudi veliko prijateljskih vezi, ki jih ohranja še danes.

Harward je bil sicer tudi član nacionalnega varnostnega sveta v času republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega, kjer je bil svetovalec za protiteroristično politiko. Izkušnje ima tudi kot marinec, saj je ameriški državi služil tako v Iraku kot tudi v Afganistanu. Harward trenutno opravlja funkcijo enega izmed izvršnih direktorjev v ameriškem podjetju z obrambno tehnologijo Lockheed Martin, zadolžen je za poslovanje z Združenimi arabskimi Emirati.

Trumpova administracija pa zdaj Harwardu ponuja službo svetovalca za nacionalno varnost, saj bi bile njegove dolgoletne izkušnje na področju varnosti velikega pomena, vključno z iransko grožnjo zagona programa balističnih raket in podpore militantnih skupin na Bližnjem vzhodu.

Trenutna iranska politika predstavlja veliko varnostno grožnjo 
Naj spomnimo. Donald Trump je trenutno iransko politiko označil za zelo nevarno, tamkajšnje voditelje pa prek Twitterja večkrat opozoril, da se “igrajo z ognjem”. Toda, če so Trumpove izkušnje z Iranom predvsem poslovne naravne, so Harwardove predvsem osebne. Vzpon iranske teokratske vlade je botroval zaprtju ameriških šol v Teheranu in izgonu več sto v Iranu živečih ameriških družin. Harward se je do odhoda vseeno tekoče naučil govoriti perzijski jezik.

Kot poročajo ameriški mediji, trenutno še ni jasno, kako bi lahko Harward na novem položaju vplival na ameriško politiko v Iranu, saj je služba svetovalca predvsem koordinacijske narave in ne strogo politična. Kot je v preteklosti v enem izmed pogovorov za CNN povedal Harward, se je Iran do danes močno spremenil: “Ko sem leta 1974 diplomiral na ameriški šoli v Teheranu, sem lahko kot zahodnjak mirno potoval po Afganistanu, Pakistanu, Indiji in drugih državah v regiji, bil povsod dobro sprejet, predvsem zaradi pravilne strategije, ki jo je Zahod vzpostavil v regiji. Danes pa živimo v povsem drugačnem svetu.”

L. S.