Bo Trumpov svetovalec za nacionalno varnost marinec Robert Harward, ki se je šolal in odrastel v Iranu?

Foto: EPA.

Novi svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa za nacionalno varnost bo namestnik admirala Robert Harward, nekdanji marinec, ki je odraščal v Teheranu še pred islamsko revolucijo leta 1979. Harward sicer uradno povabila še ni sprejel, a naj bi se to zgodilo v kratkem, poročajo ameriški mediji. Robert Harward naj bi tako zamenjal v ponedeljek odstopljenega Michaela T. Flynna, ki ga je odnesla afera tajnih pogovorov z ruskim veleposlanikom v Washingtonu. Naj spomnimo. Mediji so razkrili, da se je Flynn z veleposlanikom pogovarjal o ameriških sankcijah zoper Rusijo še preden je Donald Trump uradno nastopil predsedniški mandat.

Ameriški mainstream mediji so s svojimi pritiski poskrbeli, da se je Trumpova administracija zamajala, še preden je dobro nastopila z delom v Beli hiši. Za Donalda Trumpa je odhod Michaela T. Flynna predstavljal veliko težavo, saj je nacionalno varnost izpostavil kot njegovo glavno prioriteto. In čeprav demokratom naklonjeni mediji pišejo, da je prvi odhod v novi administraciji sramota za novega predsednika, je Donald Trump vendarle hitro našel ustrezno zamenjavo.

Novi svetovalec za nacionalno varnost utegne postati Robert Harward, doma iz najmanjše ameriške zvezdne države – Rhode Island, ki se je šolal v glavnem iranskem mestu, še preden je islamska revolucija v Iranu leta 1979 zrušila šaha Mohameda Pahvalija. Harwardov oče, nekoč kapitan mornarice, je bil svetovalec iranske vojske pod pokroviteljstvom ZDA.

Pred padcem iranskega šaha živel v Teheranu
Harward je živel v elitni teheranski soseski, kjer je šolo obiskoval skupaj z iransko-ameriškimi študenti, na univerzi je igral tudi nogomet. Harward tako zelo dobro pozna iransko kulturo in mentaliteto tamkajšnjega prebivalstva, saj je skoval tudi veliko prijateljskih vezi, ki jih ohranja še danes.

Harward je bil sicer tudi član nacionalnega varnostnega sveta v času republikanskega predsednika Georga Busha mlajšega, kjer je bil svetovalec za protiteroristično politiko. Izkušnje ima tudi kot marinec, saj je ameriški državi služil tako v Iraku kot tudi v Afganistanu. Harward trenutno opravlja funkcijo enega izmed izvršnih direktorjev v ameriškem podjetju z obrambno tehnologijo Lockheed Martin, zadolžen je za poslovanje z Združenimi arabskimi Emirati.

Trumpova administracija pa zdaj Harwardu ponuja službo svetovalca za nacionalno varnost, saj bi bile njegove dolgoletne izkušnje na področju varnosti velikega pomena, vključno z iransko grožnjo zagona programa balističnih raket in podpore militantnih skupin na Bližnjem vzhodu.

Trenutna iranska politika predstavlja veliko varnostno grožnjo 
Naj spomnimo. Donald Trump je trenutno iransko politiko označil za zelo nevarno, tamkajšnje voditelje pa prek Twitterja večkrat opozoril, da se “igrajo z ognjem”. Toda, če so Trumpove izkušnje z Iranom predvsem poslovne naravne, so Harwardove predvsem osebne. Vzpon iranske teokratske vlade je botroval zaprtju ameriških šol v Teheranu in izgonu več sto v Iranu živečih ameriških družin. Harward se je do odhoda vseeno tekoče naučil govoriti perzijski jezik.

Kot poročajo ameriški mediji, trenutno še ni jasno, kako bi lahko Harward na novem položaju vplival na ameriško politiko v Iranu, saj je služba svetovalca predvsem koordinacijske narave in ne strogo politična. Kot je v preteklosti v enem izmed pogovorov za CNN povedal Harward, se je Iran do danes močno spremenil: “Ko sem leta 1974 diplomiral na ameriški šoli v Teheranu, sem lahko kot zahodnjak mirno potoval po Afganistanu, Pakistanu, Indiji in drugih državah v regiji, bil povsod dobro sprejet, predvsem zaradi pravilne strategije, ki jo je Zahod vzpostavil v regiji. Danes pa živimo v povsem drugačnem svetu.”

L. S.

 • Salz

  Trump le pogumno naprej

  • cosmosjasnovidec

   Replay:
   cosmosjasnovidec 16. 2. 2017, 20:40 at 20:40
   Mene pa zanima kaj se je zgodilo z Nova24.ur saj je vse spremenjeno in onemogočeno.
   Cirka 3 dni se nisem mogel prijaviti za kar ni bilo nobenega pojasnila niti ničesar o spremembah.
   Ker so levičarji okupirali Nova24.ur in so bile razne debate in seveda tudi vse mogoči izrazi z ene in druge strani sem domneval,da so nas pobrisali oziroma kar banali kot je na 24.kurji strani,če kaj napišeš proti levičarjem ali komunajzerjem predvsem pa za tovariša Kučana ali Cmerarja.
   Sedaj sem poskusil znova in je prijava šla skozi ampak je vse drugače kot je bilo.
   Pa še skoraj pri vsakem napisanem komentarju moraš znova izpolnjevati prijavo in še veliko zadev ni na pravem mestu.Novo napisani komentarji se nahajajo čisto spodaj itd.
   Pa menda tudi tukaj niso posegli vmes manipulacijski levaški mediji ali pač?????

 • xtc

  Mislim ,da bi tale bil bolj sprejemljih kot razni rusofili-očitno se še Trump ni zavedel s kom v Rusiji ima dejansko opravka.
  Seveda pa je treba vedeti ,da je bil Iran za časa Šaha dokaj moderno orientirana država,ženske so bile dokajvobodne Teheranu pa sorekli bližnjevzhodni Pariz.Posilstva in kriminal je bil kruto kaznovan ,teokracija pa zelo omejena,in Iran je bil trden zaveznk ZDA ter lokalna velesila,ko je bila SA še nebogljenček.Zelo podoben je bil Libanon bližnjevzhodna Švica.
  Seveda so levaki in komunistične države na čelu zRusijo in Yugo pridno podpirale terorizem in skrajneže v teh državah,kiso nato začeli rušiti proameriške režime oz. režime,ki so hoteli narediti moderne države tam na tej točki so levaki in islamski teokrati in islamisti našli skupno točko in sovražnika krščansko judovsko kulturo inZDA.
  Namesto ,da bi bili Francozi Šahu izročili Homeinija in njegovo klapo ,ki jih je vazilu varovala socialistična francoska vlada so raje rovarili proti Šahu enako tudi veliko Eu levih politikov.
  Skratka ,če so republikanske vlade ZDA bolj ali manj podpirale vzpon prozahodnih neteokratskih vlad,so demokrati podpirali ravno vlade,ki so bile vse prejekot sekularne in razvojno naravnane.

 • Olga

  Levaki hočejo Trumpa onemogočiti! Trudijo se na vse kriplje, na umazan način, ki ga poznamo iz totalitarnega komunističnega zločinskega sistema! Pri umazanijah jim izdatno pomagajo skurumpirani mediji!
  Trump se ne da! Pripravljen je na vse! Vztraja! Je iz pravega testa in vztraja na svojih predvolilnih obljubah, ki jih eno za drugo uresničuje! Res je VELIK človek! Bravo Trump! Le demokratična in svobodna Amerika lahko pomaga svetu! Srečno Trump in Melanija!