fbpx

Bo Ukrajincem uspelo porušiti nelegalen Kerški most?

Azov bataljon (Foto: Facebook)

Le vprašanje časa je, kdaj bodo Ukrajina ali pa ukrajinske skupine domoljubov zbrale pogum in sredstva za porušitev Kerškega mostu. Nesporno je namreč dejstvo, da je glede na mednarodnopravne norme most zgrajen nelegalno, prav tako pa Rusiji bolj kot zaradi prometne povezave med Krimom in celino koristi zaradi lažjega blokiranja plovne poti med Črnim morjem in Azovskim morjem.

Uradna tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je prejšnji teden komentirala incidente in dejala, da je Rusija povečala stopnjo varovanja Kerškega mostu, ki povezuje Krim z rusko celino prek Kerškega preliva, in da se je povečalo tveganje. Za to, da bi most porušili, se že vse od odprtja maja zavzemajo nekateri ukrajinski politiki, rušenje pa ima široko podporo tudi med ukrajinskimi domoljubi na vzhodu države. 19-kilometrski most je sicer zgradilo podjetje Strojgazmontaž v lasti ruskega oligarha Arkadija Rotenberga, ki je tesen prijatelj in zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina. Podjetje Strojgazmontaž pred tem ni sodelovalo še pri nobeni izgradnji mostu, ukvarjalo se je z naftno in plinsko infrastrukturo, vrednost celotnega projekta pa še ni znana, saj vzporedni železniški most še ni dokončan. Gotovo pa bo presegla 5 milijard ameriških dolarjev in le predstavljamo si lahko, koliko denarja je končalo v zasebnih žepih. Rotenberg je zaradi sodelovanja pri izgradnji tega mostu sicer deležen mednarodnih sankcij.

Kerški most (Foto: Twitter)

Most je nelegalen, Rusija ga zlorablja za nagajanje Ukrajini
Most so kot nelegalen označile Ukrajina, zveza Nato in številne zahodne države, njegova izgradnja močno omejuje svobodno plovbo in večjim ladjam praktično onemogoča prehod. Most je namreč visok le 35 metrov in tako predstavlja višinsko omejitev ladij, ki lahko plujejo pod njim, prav tako pa je bila zožena plovna pot med Črnim morjem in Azovskim morjem, v katerem so številna pomembna ukrajinska pristanišča. Najbolj strateško pomembno je pristanišče v Mariupolu, ki je ključno za potek vojne, saj je izmed pristanišč pod nadzorom ukrajinske vlade najbližje okupiranim območjem v Donbasu. Kako lahko pa Rusija zlorablja most za politične pritiske, je že vidno, od izgradnje cestnega mostu naprej se je plovba skozi Kerški preliv zmanjšala za kar 25 odstotkov, ob zadnjih napetostih pa je Rusija preliv s postavitvijo tankerja pod most enostavno blokirala.

J. Ž.