fbpx

Nova grožnja Islamske države: “Dočakali boste dan, podoben tistemu v Franciji”

Foto: epa

Islamska država grozi z novimi napadi na države, ki so zaveznice Francije. V Veliki Britaniji so sicer v zadnjih šestih mesecih preprečili sedem terorističnih napadov, britanski premier pa napoveduje, da bo vlada močno okrepila obveščevalne službe v državi.

Islamska država je objavila nov videoposnetek, v katerem grozi z napadi na države, ki so zaveznice Francije v zračnih napadih na IS v Siriji in Iraku. “Državam, ki sodelujejo v križarski kampanji, sporočamo: pri bogu prisegamo, da boste dočakale dan, ki bo podoben tistemu dnevu v Franciji,” na videoposnetku zatrjuje borec IS.

David Cameron ocenjuje, da bi se teroristični napadi lahko zgodili tudi na Otoku. Za BBC je povedal, da so vedeli, da v Siriji obstajajo celice, ki radikalizirajo ljudi v evropskih državah, te pa so jih nato zmožne poslati, da izvedejo napade. 

Dodatna sredstva za varnostne in obveščevalne službe
Vlada v Londonu je že naznanila dodatna sredstva za varnostne in obveščevalne službe na Otoku, s čimer naj bi pripomogli k boju proti grožnji, ki jo predstavlja skrajna skupina Islamska država.

Dodatna sredstva bodo agencijama MI5 in MI6 ter agenciji za nadzor komunikacij GCHQ omogočila zaposlitev novih 1900 uslužbencev. Omenjene agencije sicer trenutno že zaposlujejo približno 12.700 ljudi. Dodatnih sredstev naj bi bilo deležno tudi področje letalske varnosti. Z njimi bi si med drugim lahko privoščili več strokovnjakov, ki bi ocenjevali letalsko varnost v državah z velikim številom obiskovalcev iz Velike Britanije, še piše BBC.

N. K., STA