Bodo bogati arabski šejki kupili Google, Apple in Microsoft?

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (Foto: epa).

Gospodarstvo Savdske Arabije je skoraj popolnoma odvisno od nafte, a se je država že začela pripravljati na čas, ko nafte ne bo več. Savdijci načrtujejo diverzifikacijo gospodarstva, v to pa nameravajo vložiti največjo investicijo vseh časov. Na voljo naj bi imeli vrtoglava dva bilijona ameriških dolarjev (več kot 1,7 bilijona evrov). 

K nujnim reformam gospodarstva jih je bržkone spodbudila nizka cena nafte, zaradi katere imajo velike proračunske težave. Da morajo omejiti javno porabo, jih je opozoril že Mednarodni denarni sklad (IMF), to pa še vedno ne bo rešilo savdskega gospodarstva, ki je v kar 80 odstotkih odvisno od izvoza nafte. Zaradi tega se je nasvet IMF dotaknil tudi nujnosti, da začnejo Savdijci vlagati v druge gospodarske panoge.

Denarni sklad, ki ga ustanavlja prestolonaslednik Mohamed bin Salman, bo s časom zbral dovolj finančnih sredstev, da bi Savdijci lahko kupili Google, Apple ter Microsoft – in sklada zaradi tega še ne bi popolnoma izčrpali.

“To bo prav gotovo največji sklad na svetu,” je skorajšnjo ustanovitev sklada komentiral Mohamed bin Salman.

Eden izmed prvih korakov bo prodaja delnic podjetja Aramco, kar bo naftnega giganta spremenilo v “industrijskega giganta”. Če je verjeti besedam prestolonaslednika bin Salmana, naj bi do prodaje prišlo že leta 2017, piše britanski časnik Daily Mail. Sklad se bo ustanovil, potem ko bo prodaja delnic družbe Aramco končana.

Ž. K.