Bodo bogati arabski šejki kupili Google, Apple in Microsoft?

Savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (Foto: epa).

Gospodarstvo Savdske Arabije je skoraj popolnoma odvisno od nafte, a se je država že začela pripravljati na čas, ko nafte ne bo več. Savdijci načrtujejo diverzifikacijo gospodarstva, v to pa nameravajo vložiti največjo investicijo vseh časov. Na voljo naj bi imeli vrtoglava dva bilijona ameriških dolarjev (več kot 1,7 bilijona evrov). 

K nujnim reformam gospodarstva jih je bržkone spodbudila nizka cena nafte, zaradi katere imajo velike proračunske težave. Da morajo omejiti javno porabo, jih je opozoril že Mednarodni denarni sklad (IMF), to pa še vedno ne bo rešilo savdskega gospodarstva, ki je v kar 80 odstotkih odvisno od izvoza nafte. Zaradi tega se je nasvet IMF dotaknil tudi nujnosti, da začnejo Savdijci vlagati v druge gospodarske panoge.

Denarni sklad, ki ga ustanavlja prestolonaslednik Mohamed bin Salman, bo s časom zbral dovolj finančnih sredstev, da bi Savdijci lahko kupili Google, Apple ter Microsoft – in sklada zaradi tega še ne bi popolnoma izčrpali.

“To bo prav gotovo največji sklad na svetu,” je skorajšnjo ustanovitev sklada komentiral Mohamed bin Salman.

Eden izmed prvih korakov bo prodaja delnic podjetja Aramco, kar bo naftnega giganta spremenilo v “industrijskega giganta”. Če je verjeti besedam prestolonaslednika bin Salmana, naj bi do prodaje prišlo že leta 2017, piše britanski časnik Daily Mail. Sklad se bo ustanovil, potem ko bo prodaja delnic družbe Aramco končana.

Ž. K.

 • razerznak

  haahhahah ste zamudli 1 april

 • razerznak

  ker bo pa kupil delnice od naftne industrije ki propada

  • xtc

   Torej priznaš ;da Putin tone?

   • rokecpokec

    Kaj pa vem. Dok se par milionov ljudi zbere na ulicah v podporo njemu, ne verjamem da tone. Če bi delal slabo, ne bi imel tako močne podpore a ne. Trenutno se povečuje prodaja plina … k se bo začela prodaja azijskem trgu, ki ima veliko večje potrebe po njem kot evropa in začel se je razvoj kmetijstva … je plan da bo v parih letih rusija postala največja izvoznice hrane (brez GMO … je postal prepovedan … očitno rusi ne bojo jedli več gensko spremenjene hrane, ker je tudi njen uvoz prepovedan).

   • razerznak

    tone savdska arabija zato pa zdej paničarijo

   • pokvarjeniSvet

    Spet sanjaš Putina in masturbiraš na njega ? xD HAHAHAHA keri pacient si ti xD

    ziher se ti vsi smejijo, ki te poznajo, kakšen Putinov fan si da ga že pod vsakim člankom vidiš. Putin je ziher najmanj superman po tvojem mnenju ?

   • Gr8_1

    Malo si poglej Rusko-Kitajsko-Indijsko sodelovanje v zadnjem času. Rusijo blokira 350 milijonov Američanov +500 Evropejcev on se gre pa sodelovanje z 2,6 milijardnim ljudstvom. Kaj misliš kdo bo potegnil kratko?

 • Franc Novak 1979

  Saj je že čas, da nekdo uniči take firme, kot je Microsoft. In tisti trenutek, ko se bo Bill gates in njegovi znebijo vseh delnic, bodo vredne stokrat manj. Kdo bo pa verjel “naftnim šejkom”, da znajo voditi tehnološke firme. Če bi jih znali, bi že zdavnaj imeli podobne visoko tehnološko razvite šejke, pa bi namesto Windowsov, arabski svet fural شباك التذاكر .

  • rokecpokec

   Pa ko bi se jim sistem prižgal, bi se slišalo kot pozdravno sporočilo: “allahu akbar” :D

 • Shalalabayzer

  Pri njihovi poslovni kulturi jim desetkrat višji znesek ne bo pomagal, a ne Mohamed bin Nategun.

 • dare326

  Zahodne države ne dovolijo investiranja petro dolarjev v visoke tehnologije. Brez strahu.

 • cosmosjasnovidec

  Samo tole je še treba potem je pa namen islamizacije celega sveta dosežen.

 • Nata

  A, dej no ?? Ta je pa dobra .
  Hudirjevi bogatuni ………….Kakšno dvomilijonsko mesto pa ne bi sezidali ? Za svoje ” rojake “?

 • pokvarjeniSvet

  Ma ti Arabci so preseratorji arogantni sem mislil da je Abramovič najhujši….pa sem se očitno zmotil….ti Arabski šejki so pravi preseratorji na stoto potenco.

  Toliko denarja, ampak ga povečini zapravljajo za bedarije….kako pa naj čoban ravna z denarjem kot negospodarno, bahaško in nastopaško. Kaj lahko drugega pričakuješ ? imajo več sreče kot pameti, da jim globalisti pomagajo da je nafta toliko let glavni energent za avte ter ostalo industrijo in da zavirajo razvoj alternativnih tehnologij in energentov.

 • dr Janez Sveti

  Prodajmo jim tudi mi kaj.TEŠ?
  Dr Janez Sveti privatizator

  • indijanka

   Dobra ideja.

 • dare326

  Če bi bila Hillary na oblasti da, tako pa nimajo možnosti. Trump kozjim pastirjem z denarjem ne bo pustil nakupa. Bodo pa prodajali firme taki, kot je Cmerar. Čim dlje od arabskega in kitajskega denarja.