fbpx

Lahko Cerar pri “tehničnih ovirah” upa na pomoč predsednikov vlad Romunije, Bolgarije in Srbije?

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Medtem ko predsednik vlade Miro Cerar še vedno ne ve točno, kaj bi s tisočimi begunci in je po več kot dveh mesecih razmišljanj prišel na idejo, da bi postavil – ne ograje, ampak tehnične ovire, so predsedniki vlad Bolgarije, Romunije in Srbije precej bolj odločni: “Mi smo pripravljeni, da meje lahko zapremo takoj.

Če bodo v Bolgariji, Romuniji in Srbiji uresničili svoje napovedi, bi bil posledično seveda naval beguncev tudi na slovenske meje precej manjši, Miro Cerar pa bi se lahko izognil t. i. “tehničnim oviram”, kot se je sam izrazil.

Bolgarski premier Bojko Borissov se je v Sofiji srečal s kolegoma iz sosednjih držav, romunskim premierjem Viktorjem Ponto in srbskim Aleksandrom Vučićem. Namen srečanja je bil usklajevanje politik za obvladovanje najhujše begunske krize po 2. svetovni vojni.

Borissov: Mi smo pripravljeni takoj zapreti meje
V Bolgariji, Romuniji in Srbiji so oblasti zaskrbljene, saj lahko zapiranje meja za migrante, ki jih načrtujejo nekatere članice Evropske unije, povzroči, da bo milijone beguncev obtičalo na njihovem ozemlju. Če bosta Nemčija in Avstrija zaprli svoje meje, “ne bomo dovolili, da naše države trpijo posledice z milijoni priseljencev. Mi smo pripravljeni na to, da takoj zapremo svoje meje,” je po poročanju Bloomberga povedal Borissov.

Borissov, Ponta in Vučić: Držati moramo skupaj
Milijonski val beguncev, ki je zajel Evropsko unijo, je povzročil zaprtje meja nekaterih držav, ki so na ta način veliko število prosilcev za azil preusmerile v sosednje države. Rusko »bombandiranje« v podporo sirskemu predsedniku Basharju al-Assadu pa bi lahko povzročilo še večjo zaostritev razmer na tamkajšnjem ozemlju, kar pomeni še večji priliv migrantov na območje Evropske unije. Borissov, Ponta in Vučić so prepričani, da morajo držati skupaj, saj njihove države za migrante predstavljajo vhodna vrata v Evropsko unijo.

»Vsi tisti, ki mislijo, da bomo na naših ozemljih sprejeli še dva ali tri milijone migrantov, se motijo. Ne bomo dovolili takšnega scenarija,« je bil oster srbski premier.

Vučić je danes sicer dejal, da na meji ne misli postavljati zidane ograje.

N. K.