fbpx

Bodo redke kovine dovolj močno orožje Kitajske v ‘trgovinski vojni’ z ZDA?

Foto: epa

Napetosti med Kitajsko in ZDA na trgovinskem področju se nadaljujejo. Pri tem se pojavljajo ugibanja, da bi Kitajci lahko v svoj prid uporabili kar velike zaloge redkih kovin, od katerih je odvisen velik del sveta, med drugim tudi ZDA. Kitajska namreč nadzira kar 96 odstotkov vse svetovne proizvodnje redkih kovin.

V zadnjem času so se pojavila namigovanja, da namerava Kitajska izvoz redkih kovin uporabiti tudi kot orodje za doseganje političnih ciljev, poroča Breitbart. Trenutno namreč preostali svet nima operativnih rudnikov redkih kovin, ki bi lahko na kratek rok v zadovoljivi meri zapolnili zmanjšani kitajski izvoz.

Namigovanja je sprožil obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga v kitajskih obratih za proizvodnjo redkih kovin. Po poročanju kitajskega časnika Global Times omenjeni obisk in izjave predstavnikov Nacionalne komisije za razvoj in reforme Kitajske (NDRC) v zadnjem času nakazujejo na to, da bi lahko Kitajska svoje velike zaloge redkih kovin izkoristila tudi kot orodje za dosego ciljev v najnovejšem trgovinskem sporu z ZDA. Ta se je v zadnjem času zaostril zlasti zaradi napovedi, da bo predsednik ZDA, Donald Trump, kitajskega velikana Huawei uvrstil na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo poslovati, razen če imajo licenco.

Foto: epa

Zmanjšanje izvoza redkih kovin s Kitajske bi ZDA drastično prizadelo
Kitajska nadzoruje kar 96 odstotkov vse svetovne proizvodnje redkih kovin. Zmanjšanje njihovega izvoza bi tako lahko ameriško gospodarstvo zelo prizadelo. V ZDA so od redkih kovin odvisna zlasti podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vojaške opreme in izdelkov splošne potrošnje. Analitik Wu Chenhui je o možnem zmanjšanju izvoza redkih kovin s strani Kitajske za Global Times povedal: “To bi lahko povzročilo znatno škodo ameriški vojaški in tehnološki industriji, saj so redke kovine ključni material za proizvodnjo čipov, radarjev, optičnih vlaken, očal za nočno opazovanje, sistemov za vodenje raket in oklepov rezervoarjev. Samo nekaj velikih ameriških podjetij, kot so Apple, Qualcomm in Raytheon, bi lahko zaradi kitajskih protiukrepov utrpelo veliko škodo.” Podobnega mnenja je tudi izvršni direktor podjetja American Elements, Michael Silver, ki je za CNBC pojasnil, da bi lahko Kitajska svoje cilje dosegla tudi na način, da bi redke kovine v tujini prodajala po veliko višjih cenah kot na domačih tleh.

M. D.