Bodo redke kovine dovolj močno orožje Kitajske v ‘trgovinski vojni’ z ZDA?

Foto: epa

Napetosti med Kitajsko in ZDA na trgovinskem področju se nadaljujejo. Pri tem se pojavljajo ugibanja, da bi Kitajci lahko v svoj prid uporabili kar velike zaloge redkih kovin, od katerih je odvisen velik del sveta, med drugim tudi ZDA. Kitajska namreč nadzira kar 96 odstotkov vse svetovne proizvodnje redkih kovin.

V zadnjem času so se pojavila namigovanja, da namerava Kitajska izvoz redkih kovin uporabiti tudi kot orodje za doseganje političnih ciljev, poroča Breitbart. Trenutno namreč preostali svet nima operativnih rudnikov redkih kovin, ki bi lahko na kratek rok v zadovoljivi meri zapolnili zmanjšani kitajski izvoz.

Namigovanja je sprožil obisk kitajskega predsednika Xi Jinpinga v kitajskih obratih za proizvodnjo redkih kovin. Po poročanju kitajskega časnika Global Times omenjeni obisk in izjave predstavnikov Nacionalne komisije za razvoj in reforme Kitajske (NDRC) v zadnjem času nakazujejo na to, da bi lahko Kitajska svoje velike zaloge redkih kovin izkoristila tudi kot orodje za dosego ciljev v najnovejšem trgovinskem sporu z ZDA. Ta se je v zadnjem času zaostril zlasti zaradi napovedi, da bo predsednik ZDA, Donald Trump, kitajskega velikana Huawei uvrstil na seznam podjetij, s katerimi ameriška podjetja ne morejo poslovati, razen če imajo licenco.

Foto: epa

Zmanjšanje izvoza redkih kovin s Kitajske bi ZDA drastično prizadelo
Kitajska nadzoruje kar 96 odstotkov vse svetovne proizvodnje redkih kovin. Zmanjšanje njihovega izvoza bi tako lahko ameriško gospodarstvo zelo prizadelo. V ZDA so od redkih kovin odvisna zlasti podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo vojaške opreme in izdelkov splošne potrošnje. Analitik Wu Chenhui je o možnem zmanjšanju izvoza redkih kovin s strani Kitajske za Global Times povedal: “To bi lahko povzročilo znatno škodo ameriški vojaški in tehnološki industriji, saj so redke kovine ključni material za proizvodnjo čipov, radarjev, optičnih vlaken, očal za nočno opazovanje, sistemov za vodenje raket in oklepov rezervoarjev. Samo nekaj velikih ameriških podjetij, kot so Apple, Qualcomm in Raytheon, bi lahko zaradi kitajskih protiukrepov utrpelo veliko škodo.” Podobnega mnenja je tudi izvršni direktor podjetja American Elements, Michael Silver, ki je za CNBC pojasnil, da bi lahko Kitajska svoje cilje dosegla tudi na način, da bi redke kovine v tujini prodajala po veliko višjih cenah kot na domačih tleh.

M. D.

 • xtc

  Še huje bi Kitajce prizadelo celotno drastično zvišanje carin,saj bi to tam zanetilo revolucijo.
  Skratka ,če trump lahko hopsa po jajcih Kitajec pač ne more,kjub rudnikom kovin.

  • hle

   Višanje carin res zmanjšuje prodajo ampak po denarnicah pa tolče Američane vse skupaj pa kaže na to da se prevlada Amerike nad ostalim svetom nezadržno končuje

 • Ryuk

  Surovine brez tehnologije kitajcem ne koristijo. Tehnologija brez surovin pa ne koristi američanom.

  • samsara

   Omenjene redke kovine (angl., “rare earths”), se uporabljajo pri izdelavi visoko tehnološkiu izdelov, npr, mobilnih telefonov, rač. monitorjev, televizij, elektromotorjev, vetrne elektrarne, trde diske, zvočnike, baterije…kar vse v veliki meri proizvajajo prav Kiajci, ki imajo znanje, tehnologijo in surovine.

   “Some important uses of rare-earth elements are applicable to the
   production of high-performance magnets, catalysts, alloys, glasses, and
   electronics. Nd is important in magnet production. Rare-earth elements
   in this category are used in the electric motors of hybrid vehicles,
   wind turbines, hard disc drives, portable electronics, microphones,
   speakers. Ce and La are important as catalysts, and are used for
   petroleum refining and as diesel additives. Ce, La and Nd are important
   in alloy making, and in the production of fuel cells and Nickel-metal hydride batteries. Ce, Ga and Nd are important in electronics and are used in the production of LCD and plasma screens, fiber optics, lasers, as well as in medical imaging. Additional uses for earth elements are
   as tracers in medical applications, fertilizers, and in water treatment.”

   Vir, Wikipedia