Bodo Ukrajinski vojaki že kmalu na ozemlju EU? To so odločili v Bruslju.

Ukrajinska vojaka. Vir: EPA

Članice Evropske unije so po neuradnih informacijah dosegle dogovor o vzpostavitvi misije usposabljanja nekaj manj kot 15 tisoč ukrajinskih vojakov. EU načrtuje, da bi misijo, ki bo potekala na ozemlju EU, začela izvajati sredi novembra, trajala pa naj bi dve leti, so po poročanju STA pojasnili viri pri EU. 

Dogovor o vzpostavitvi misije so članice dosegle na ravni veleposlanikov pri EU, v ponedeljek pa naj bi ga uradno potrdili še zunanji ministri na zasedanju v Luxembourgu. Članice EU načrtujejo urjenje okoli 14.800 ukrajinskih vojakov v dveh letih, ki bo potekalo na ozemlju EU, so pojasnili viri pri EU. Določen je tudi že proračun. Morajo pa se še dogovoriti, koliko članic bo sodelovalo in koliko inštruktorjev bo prispevala posamezna država, so dodali. Pripravo misije so sicer konec avgusta na neformalnem zasedanju v Pragi podprli ministri za obrambo, kjer jim je pobudo predstavil visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell. Za urjenje je EU zaprosila Ukrajina.

Več držav EU že usposablja ukrajinske vojake na podlagi meddržavnih sporazumov. Nemčija na primer sodeluje predvsem na področju zračne obrambe in artilerije, poleg tega pa skupaj z Nizozemsko pripravlja predlog o tem, kako bi evropska skupnost lahko okrepila usposabljanje ukrajinske vojske za deminiranje. Eden ob nadaljnjih ciljev misije EU bo tako tudi usklajevanje posameznih usposabljanj, ki jih izvajajo različne države članice. V zvezi s tem je Borrell že dejal, da bi bilo usposabljanje za Ukrajino “morda bolje zagotavljati z združevanjem zmogljivosti držav članic in iskanjem posebnosti vsake od njih”.

EU je ukrajinsko vojsko doslej med drugim podpirala s financiranjem dobave orožja. Zunanji ministri držav članic naj bi v ponedeljek sprejeli odločitev o dodatnih 500 milijonih evrov evropskih sredstev. EU bo tako skupaj namenila več kot tri milijarde evrov za vojaško pomoč Ukrajini.

Sara Kovač