fbpx

Bodo v Bruslju dali prav Sloveniji ali Avstriji?

Večina migrantskih kriminalcev je prišla v Avstrijo skozi Slovenijo. (Foto: STA)

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu napisala pismo, v katerem je izrazila ostro nasprotovanje podaljšanju nadzora na meji med Avstrijo in Slovenijo.

V Evropski komisiji so potrdili, da je komisar za migracije Dimitris Avramopulos pismo prejel in da bo nanj kmalu odgovoril. O vsebini niso odgovorili kot tudi ne, ali bo komisija res predlagala podaljšanje nadzora, za koliko časa in zakaj je tak ukrep utemeljen. Trenutno veljavni začasni nadzor se izteče 11. februarja. Ukrep predlaga komisija, nato pa ga potrjujejo članice s kvalificirano večino. Oktobra je komisija predlagala trimesečno podaljšanje začasnega nadzora na nekaterih notranjih mejah v petih schengenskih državah: Avstriji, Nemčiji, Švedski, Danski in Norveški. Evropska komisija zgotavlja, da kljub postopni stabilizaciji razmer pogoji za vrnitev k normalnemu delovanju schengenskega območja še niso izpolnjeni.

Evropska komisija bo v Bruslju razpravljala o podaljšanju nadzora na notranjih mejah v schengenskem prostoru, kar pomeni tudi  na meji med Avstrijo in Slovenijo. Slovenija je v pismu komisiji izrazila ostro nasprotovanje podaljšanju nadzora na njeni meji z Avstrijo, ker je to po njenem mnenju povsem neupravičeno.

B. J., STA