fbpx

Bodo v Veliki Britaniji uvedli policijsko uro za moške, da bi se ženske počutile bolj varno?

Foto: epa

Po izginotju 33-letne Sarah Everard medtem, ko se je vračala domov v južni del Londona, je Veliko Britanijo pretresla novica o najdbi njenega trupla. Odkar je London vedno bolj naseljen z migranti, nastajajo pravi geti, vse pogosteje pa se poroča tudi o krvavih napadih z nožem. Če bi človek pričakoval, da se bodo ogorčeni odzvali tako, da bodo pozvali k vrnitvi migrantov v države izvora, so socialne medije preplavili pozivi, naj se vsem moškim omeji gibanje na prostem po 18. uri. 

Že po izginotju 33-letne Sarah Everard, ko se je prejšnji teden sprehajala domov proti južnem delu Londona, so ženske izrazile svoj strah glede varnosti hoje po ulicah glavnega mesta. Novica o najdbi njenega trupla v gozdu v Kentu je strah žensk po Britaniji še dodatno povečal. Britanke iz vseh koncev države so tako na družbenih omrežjih povedale, da jih je strah ko gre za preproste stvari,  na primer med hojo domov v nočnih urah. S tem se je sprožila razpravo o varnosti žensk.

Tisti, ki so organizirali bdenje, so dejali, da so naravnost naveličani nenehnega strahu. Podpisovati se je pričela tudi peticija za povečanje osvetlitve v parku Clapham Common z namenom večje varnosti. Podpisalo se je že preko 22 tisoč ljudi.

Foto: epa

Po izginotju Sarah je policija, po poročanju britanskega Expressa, pozvala ženske, ki živijo v bližini, naj ostanejo doma in naj bodo še posebej pozorne. Vendar se je več žensk na to obregnilo in povedalo, da bi bilo potrebno za moške uvesti policijsko uro. Eden izmed uporabnikov družabnega omrežja Twitter je namreč dejal: “Mogoče bi moške lahko pozvali, naj ostanejo doma namesto žensk. V tem primeru bi bilo bolj varno.”

Baronica Jones med vidnimi zagovorniki policijske ure
Ena izmed ključnih oseb, ki je pozivala k policijski uri za moške, je bila baronica Jenny Jones, sicer članica Stranke zelenih v Angliji in Walesu. Baronica Jones je tekom razprave v luči ugrabitve Sarah Everard in njenega domnevnega umora (v gozdu v Kentu so namreč našli ostanke) povedala, da je ob naslednji priložnosti mogoče pričakovati, da bo vložila amandma, s katerim bi se uvedla policijska ura za moške od 18. ure dalje. “Menim, da bi s tem ženske postale veliko bolj varne in bi se zmanjšala diskriminacija vseh vrst.” Ob tem je dodala, da je zanimivo, kako so moški ob takem predlogu na okopih, ko pa se ženske pozove, naj ostanejo doma, ni nič od tega.

Poročilo iz začetka leta je pokazalo, da se stopnja kriminala od let 2015/2016 zvišuje z vsakim letom. Stopnja kriminala v letih 2019/20 je tako znašala 101,48 kaznivih dejanj na tisoč ljudi. Ker se iz leta v leto povečuje število migrantov iz drugačnih kulturnih ozadij, se poraja vprašanje, ali bodo morda razmislili tudi v tej smeri ali pa bodo na račun pritiskov, uvedli raje policijsko uro za vse moške?

Nina Žoher