Bodo vzorci asteroida Bennu razkrili skrivnost o našem nastanku?

Pridobljeni vzorci z asteroida Bennu. (Foto: epa)

Kapsula z dragocenimi vzorci z asteroida Bennu je v nedeljo pristala na Zemlji. Nasini znanstveniki upajo, da bo s pomočjo materiala mogoče bolje pojasniti, kako je na našem planetu nastalo življenje. 

Po prevoženih milijardah kilometrov, skozi sončni sistem, je kapsula OSIRIS-REX z dragocenimi vzorci asteroida Bennu, pristala v puščavi v ameriški zvezni državi Utah. Ekipa, ki je bila zadolžena za iskanje kapsule, je med svojo nalogo tekmovala s časom, da bi se izognila morebitni kontaminaciji, torej preprečila mešanje prahu, umazanije in mikrobov z vzorci, poroča IndexHR.

Pojavlja pa se vprašanje, zakaj je ta celoten, kompleksen projekt tako pomemben. Prvi je ta, da je asteroid Bennu na vrhu Nasinega seznama nevarnih asteroidov. Poznavanje njegovih značilnosti, nam lahko prinese odgovor, kako ga zaustaviti, če bomo kdaj v prihodnosti kaj takšnega primorani storiti. Vendar pa povod za raziskavo ni le strah. Proučitev asteroida lahko nekaj pove tudi o našem izvoru.

 

Bennu je namreč relikt iz časa nastanka sončnega sistema izpred 4,5 milijarde let. Gre za odlično ohranjeno časovno kapsulo. Fizični stik med asteroidom in vesoljskim plovilom je trajal pičlih pet sekund, znanstveniki pa so ocenili, da jim je uspelo zbrati okoli 250 gramov kamenja in prahu. Pridobljeni material bodo natančno proučili. Najprej bodo kapsulo postavili v izoliran, sterilen prostor, zatem pa previdno odprli. Trajalo bo nekaj tednov, preden bo ugotovljeno, kaj je v njej. Toda znanstveniki menijo, da je vredno počakati. 

Vzorci, asteroid Bennu (Foto: epa)

Domen Mezeg