Bodoči zunanji minister Pompeo identificiral največje grožnje za varnost ZDA: “Hezbolah je iranski narko-teroristični podaljšek”

Mike Pompeo (Foto: Twitter)

Bodoči ameriški zunanji minister je označil Iran, Severno Korejo, Kitajsko ter Rusijo za največje grožnje ZDA, medtem ko je teroristično organizacijo Hezbolah, ki svoje lovke širi po Latinski Ameriki, označil za “iranski narko-teroristični podaljšek”.

Mike Pompeo, ki je še do nedavnega vodil ameriško centralno obveščevalno agencijo, je v torek na zaslišanju pred senatom, ki ga mora potrditi na mesto zunanjega ministra, Hezbolah označil za “iranski narko-teroristični podaljšek”, ki ogroža Američane in ameriško domovino.

V svoji izjavi, ki jo je pripravil vnaprej, je Pompeo povedal, da je bila Obamova administracija premehka. Iranu so popuščali na vsakem koraku in skušali na vse pretege skleniti jedrski sporazum, ne da bi se menili za posledice.

Jedrski dogovor z Iranom zaenkrat ostaja
“Naša administracija je razvila strategijo, s katero bomo nasprotovali Iranu /…/, težave okoli iranske naraščajoče grožnje so resnične in mi, skupaj z našimi zavezniki, se moramo spopasti s temi dolgoročnimi tveganji.”

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama (Vir: Twitter)

Med zaslišanjem je Pompeo povedal, da bo poskušal popraviti kontroverzni jedrski dogovor z Iranom. Opozoril je tudi, da po poročanju ameriške vojske v Latinski Ameriki zadnja leta močno narašča prisotnost Irana in Hezbolaha, katerih operacije so bile po poročanju Breitbarta povezane s Šiiti, ki predstavljajo grožnjo ZDA.

Hezbolah vpleten v trgovino z mamili
Od leta 2012 se je število “kulturnih centrov” v Latinski Ameriki, preko katerih Hezbolah nabira nove rekrute, skoraj potrojilo. Od takratnih 36 jih je zdaj po kontinentu več kot sto. Hezbolah je po trditvah uradnih oseb vpleten tudi v pranje denarja in tihotapljenje mamil po Latinski Ameriki.

Vse to ni bilo dovolj za nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obamo, čigar administracija je po poročanju Politica lansko leto namerno skvarila operacijo DEA, ki je nameravala razbiti Hezbolahov večmilijonski krog tihotapljenja drog na zahodni hemisferi.

Ivan Šokić