Bogastvo peščice zemljanov enakovredno 99 odstokom ostalih

Foto: STA

Najbogatejši sloj zemljanov, ki predstavlja zgolj en odstotek prebivalstva, ima toliko bogastva kot ves preostali svet.

Gre za podatek, ki skrbi večino politikov, zato so za ta teden sklicali sestanek v Davosu, da bi ukrepali zoper tovrstno neenakost med revnimi in bogatimi, poroča BBC.

Krivi so lobisti in davčne oaze
Po raziskavi ima namreč kar 62 najbogatejših ljudi na svetu toliko bogastva kot revnejša polovica celotne zemeljske populacije. Za to naj bi bili odgovorni lobisti in velike količine denarja, shranjene v davčnih oazah.

Kdo predstavlja en odstotek?
Ne boste verjeli, a če imate za 63 tisoč evrov denarja ali drugega premoženja, ste že uvrščeni med 10 odstotkov najbogatejših zemljanov. Če pa je vaše premoženje vredno okoli 700 tisoč evrov, potem že spadate med en odstotek najbogatejših.

Nekaj bo potrebno storiti
Namesto ekonomske ureditve, ki bi enako skrbela za prosperiteto vseh in prihodnjih generacij, smo ustvarili družbo z enim odstotkom najbogatejših,” so zapisali v študiji Oxfam, ki je posredovala te podatke. Po podatkih švicarske banke, ki je pomagala pri tej raziskavi, je delež bogastva, ki ga ima en odstotek najbogatejših, počasi padal od leta 2000 do 2009, ko je bogastvo v tej skupini zopet začelo naraščati.

Družba Oxfam, ki se bori za zmanjšanje revščine po svetu, zato poziva vlade, da storijo, kar je v njihovi moči, da preprečijo nadaljnji trend bogatenja najbogatejših. Prav tako pozivajo k odpravi razlik med spoloma, k plačilu nadomestil za neplačano varstvo in priznavanju pravic do dedovanja ženskam. Države pa morajo po njihovem zaustaviti lobiranje, zmanjšati cene zdravil, obdavčiti najbogatejše ter zmanjšati javno porabo.

M. P.