Boj proti zlu našega časa: Na tisoče britanskih čet prejelo medaljo za svoje dosežke v boju proti islamski državi

Sir Michael Fallon in britanski vojaki v Erbilu

Britanski vojaki, ki se borijo proti islamski državi v operaciji Shader so prejeli novo medaljo. Po besedah obrambnega sekretarja jo je dobilo na tisoče čet, in sicer za pomoč pri “boju proti zlu našega časa” t.j. islamski državi. 

Prav je, da tisti, ki so se v tem boju proti zlu našega časa izkazali, dobijo priznanje, ki si ga zaslužijo. Ta medalja bo storila prav to,” je Sir Michael Fallon povedal vojakom na bazi severno od Bagdada. “Naši vojaki so veliko prispevali k boju proti Daeshu in pomagali odpraviti tiranijo v velikih delih Iraka in Sirije.” Uspešno so izvedli več kot 1500 napadov na islamsko državo, britanska vojska pa je pomagala pri usposabljanju skoraj 60.000-ih iraških varnostnih sil. V zadnjih treh letih je v boju sodelovalo okoli 1.400 Britancev, medalje pa bodo podeljene za nazaj. Ocenjujejo, da bo naslednje leto prejelo medalje za letošnje dosežke kar 3.600 vojakov.

Britanska vojska je v Iraku urejala razmere zadnjih 25 let. Tam bodo po poročanju News Sky-a ostali, dokler islamska država ne bo poražena. Upajo, da bo to kmalu in, da se jim po tem v Irak ne bo treba več vrniti. Sir Michael Fallon se je na obisku v Erbilu srečal s kurdskim predsednikom in sporočil, da britanska vlada ne podpira prihajajočega referenduma o neodvisnosti. Kurdistan bo o tem glasoval naslednji ponedeljek, vlada pa pričakuje podporo pri vprašanju o neodvisnosti. ZDA, Britanija in drugi temu strogo nasprotujejo, saj naj za to ne bi bil ustrezen čas in bi dogajanje škodilo boju proti islamski državi.

A.L.

 • RATATA

  Na tisoče britanskih čet WTF?

  • Nowotny

   ja, mene je tut na rit vrglo! Imajo spet “ta zajebani” stari imperij v vsem svojem blišču, al imamo samo lapsus Alana Leoneja pri pisanju članka? Prvega bi se bal, ker potem bi bla šatala popolna.. drugega, pa malo manj, ker se da marsikaj še popraviti s kakim dobrim schnelkursom.

   • RATATA

    V naš četi je bilo pribl.140 vojakov. Če bi se na tisoče takih čet borilo bi pa ISIsa moralo že zdavnaj zmanjkat. Razen če so jih odlikovali zato, da ga ne zmanjka.

    • Nowotny

     :))))) na tisoče čet niti NATO ne spravi skupaj! I$I$a ne zmanjka, ker jim ameriška obveščevalna ščiti rit in dobavlja staro orožje, sovjetskega izvora. Kaj bi razlagal, saj ti je kristalno jasno :))))) Hudič jih jemlje samo zato, ker je zgoru Kemis, ki jih je oskrboval z tistimi wonder-tabletkami, ki jih je spravlo na take obrate, da so ble celo vodovodne cevi v nevarnosti.

 • Olga

  Politiki talajo medalje vojakom za boj proti islamski državi, istočasno pa isti politiki uvažajo teroriste v domovino teh vojakov in ogrožajo njihove druzine! Pokvarjeno do skrajnosti!

  • Bozz

   Zato pa se reče vojakom v angleščini jarheads…vrč oz. kozarec namesto glave katerega lahko oni na oblasti napolnijo kakor se jim zljubi. Po naše bi pa rekli butalci.

  • Janko Gedlička

   Istočasno tudi ne podpirajo svobodoljubja Kurdov, ki se tudi bori zoper ISIS VB še sedaj ne uvidi, da narod Ircev spada v eno državo in da je Ulster umetna tvorba.

 • stajerc5

  Pravkar sem precital v tujih medijih, da so ze stiri drzave pripravljene podpreti in priznati samostojen Kurdistan. To so: Svedska, Izrael, Madzarska in (pravzaprav neverjetno, ampak res!) celo velika Francija!!!
  Kaj bo le teta merkla rekla?

  • Jovo Jamnica

   Meje bojo vlekli po Karlu Mayu???

   • stajerc5

    Meje ostanejo tocno taksne kot so ze sedaj: z Iranom, Turcijo, Sirijo in ze sedaj zacrtana in funkcionalna- veljavna meja avtonomije z Irakom! Se kaj?, samo vprasaj.
    Mogoce se to: Iracani in Kurdi rabijo za medsebojni prehod avtonomske meje vizum. Cakanje traja po tri mesece…
    Cudi me, da nisi prisel v literaturi dlje od Karla. Aha, hrjavc je tudi Kuorl, hehe..

    • Jovo Jamnica

     To pa res nisn vedo. Če je tako, zakaj potlej referendum 25. septembra 2017???
     http://www.aljazeera.com/indepth/interactive/2017/09/kurdish-referendum-iraq-170917114747104.html

     • stajerc5

      Malo cudno vprasanje, glede na postopek in izkusnje pri nas…??
      Se ena novica: Tudi Rusija odobrava Referendum(ni cudno, saj je USA proti), kaksni veliki interesi stojijo v “pozadini”, si pa sam precitaj:
      http://www.haaretz.com/middle-east-news/1.813476

     • Jovo Jamnica

      We are unable to post your comment because you have been banned by Nova24TV. Zvedi več.
      ——————

      Glej, meni nea rabiš bluzit. To je posledica risanja mej po pesku v režiji Francije in Britanije. Tam nekje leta 1920, se je zgodil sporazum v Sevresu in Turčiji predpiso, kako naj v prihodnosti eksistira. No, Turkom to ni bilo všeč in so se temu uprli, pod taktirko Atatürka. Prišlo je do sporazuma v Laussani, leta 1923. To je zapečatilo usodo Kurdom. Razdelili so jih med štiri države. Vmes so Kurdi ustanovili celo Kraljevino Kurdistan… ampak, to je že druga tema. Danes je največji podpornik referenduma Izrael. Ameri so bol na strani kurdske entitete na ozemlju Sirije. Najbol proti je pa seveda Iran, saj bi dobil na svojo mejo Izraelce, ki so Kurde izkoristili za svoje interese. No, to je tako na kratko, en delček težav, ki se nam bližajo na Jutrovem.

     • stajerc5

      Razlagas poznano zgodovino, se to bolj slabo, o sedanjem stanju pa nimas pojma, cao-cao…

     • Jovo Jamnica

      Saj bi me lahko popravo z tvojim znanjem. :-) Čao i tebi…

 • Jurij Musar

  Vsem se jebe za Kurde, vse je samo biznis. Kapitalizem je pač takšen, da ga zanima samo denar, dobiček, višanje produktivnosti, oziroma je to tekmovanje, kdo bo znal bolje izkoriščati druge. Folk pa itak vedno najebe.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!