fbpx

Boj proti zlu našega časa: Na tisoče britanskih čet prejelo medaljo za svoje dosežke v boju proti islamski državi

Sir Michael Fallon in britanski vojaki v Erbilu

Britanski vojaki, ki se borijo proti islamski državi v operaciji Shader so prejeli novo medaljo. Po besedah obrambnega sekretarja jo je dobilo na tisoče čet, in sicer za pomoč pri “boju proti zlu našega časa” t.j. islamski državi. 

Prav je, da tisti, ki so se v tem boju proti zlu našega časa izkazali, dobijo priznanje, ki si ga zaslužijo. Ta medalja bo storila prav to,” je Sir Michael Fallon povedal vojakom na bazi severno od Bagdada. “Naši vojaki so veliko prispevali k boju proti Daeshu in pomagali odpraviti tiranijo v velikih delih Iraka in Sirije.” Uspešno so izvedli več kot 1500 napadov na islamsko državo, britanska vojska pa je pomagala pri usposabljanju skoraj 60.000-ih iraških varnostnih sil. V zadnjih treh letih je v boju sodelovalo okoli 1.400 Britancev, medalje pa bodo podeljene za nazaj. Ocenjujejo, da bo naslednje leto prejelo medalje za letošnje dosežke kar 3.600 vojakov.

Britanska vojska je v Iraku urejala razmere zadnjih 25 let. Tam bodo po poročanju News Sky-a ostali, dokler islamska država ne bo poražena. Upajo, da bo to kmalu in, da se jim po tem v Irak ne bo treba več vrniti. Sir Michael Fallon se je na obisku v Erbilu srečal s kurdskim predsednikom in sporočil, da britanska vlada ne podpira prihajajočega referenduma o neodvisnosti. Kurdistan bo o tem glasoval naslednji ponedeljek, vlada pa pričakuje podporo pri vprašanju o neodvisnosti. ZDA, Britanija in drugi temu strogo nasprotujejo, saj naj za to ne bi bil ustrezen čas in bi dogajanje škodilo boju proti islamski državi.

A.L.